05.04.2019

За 180 сгради са сключени договори по Националната програма за енергийна ефективност в област Хасково, стана ясно по време на гражданския диалог „Европа в нашия дом“

Граждански диалог на тема регионално развитие се проведе в Хасково. Събитието е част от серията граждански диалози под надслов „Европа в нашия дом“. В дебатите се включиха регионалният министър Петя Аврамова, народният представител от ГЕРБ Евгения Ангелова, областният управител на Хасково Станислав Дечев, кметовете на община от региона, заместник-областният управител д-р Стефка Здравкова, представители на бизнеса, строителни предприемачи, представители на етажната собственост, граждани. Министър Аврамова включи в гражданския диалог представители на Министерството в област Хасково: директора на ОПУ инж.Радостин Ламбрев, началника на ТОЛ- управление Хасково Николай Стоянов, началника на Регионалният отдел на национален строителен контрол инж.Анна Джурова, началника на служба по Геодезия, картография и кадастър инж. Валентина Трайкова и управителя на ВиК Хасково инж.Тодор Марков.

„Хасковска област е пример за това как сериозните инфраструктурни проекти водят до икономически растеж. Сами знаете, че след пускането на АМ “Марица“ и благодарение на сериозната работа на кмета на Димитровград Иво Димов, тук бяха направени редица производствени предприятия. Бизнесът влезе в областта по магистралата и остана тук, защото му предложихме подходящи условия“, каза при откриването на срещата областният управител Станислав Дечев.

„Шест от единадесет общини в областта са на няколко минути от магистрала „Марица“. И едва след нейното пускане, ние оценихме огромното значение на този обект“, подчерта народният представител Евгения Ангелова. Тя посочи, че работата по благоустрояване на региона тепърва предстои. Затова диалозите като този са от изключителна полза за всички.

Министър Петя Аврамова коментира в Хасково предстоящото въвеждане на тол таксите. „Вариантът, който Министерството прие, е най-консервативният“, заяви тя и обясни, че логиката е този, който руши пътната настилка - да има по-висока такса. „Най-ниска е за тези от 3,5т. до 12 т., защото сме съобразили, че с по-малките автомобили се правят местните доставки на услуги и храни. Ние държим тол таксите да не се отразят на цените на хранителните стоки. Най-малка е таксата за автобуси, защото те изпълняват и социална функция“, обясни още министър Аврамова. Тя съобщи, че продължава работата по рехабилитацията на над 50 км. от третокласния път Чирпан-Симеоновград. През Хасковска област минават два лота с обща дължина 36 км. „Този път не е ремонтиран от 35 години, в началото на октомври 2019 година ще бъде готов“, увери регионалният министър. В ход е и ремонтът на пътя Момчилград-Крувомград- Ивайловград.

По националната програма за енергийна ефективност Хасковска област е един от първенците в България. 180 сгради са със сключени договори,  150 са въведени в експлоатация, 7 се изпълняват в момента. „Хората вече усетиха ефекта от санирането и на практика видяха, че пестят 50% от разходите си за отопление. Затова Вие имате огромна заслуга, че хората ни повярваха, въпреки спекулациите. Сега има много желаещи за Програмата, въпросът е дали ще има нов транш за финансиране. И на този етап се обмислят вариантите как да продължи Програмата“, подчерта министър Петя Аврамова.

 

 

 

< Назад