15.02.2019

Зафир Зарков: В Столична община се полагат огромни усилия за осигуряването на по-добри условия на труд и повишаване възнагражденията в сектор “Транспорт”

В Столична община се полагат огромни усилия за осигуряването на по-добри условия на труд и повишаване възнагражденията в сектор Транспорт, коментира в предаването ”България сутрин" по Bulgaria ON AIR, общинският съветник от ГЕРБ-София и заместник-председател на постоянната комисия по транспорт и туризъм в СОС Зафир Зарков. Той каза, че през последните три години са осигурени средства за повишаване на възнагражденията. През изминалите две, те са били малко под 10%, а от този месец завишението е с още 10%. Това означава 10 млн. лева повече за транспорта в София само с последното увеличение.

Зафир Заркова подчерта, че е извършена една много сериозна модернизация в сектора. Направена е най-мащабната от десетилетия модернизация на градския транспорт, което е пряко свързано с подобряването условията на труд.

„Съществува проблем с недостига на кадри особено шофьори. Недостигът в България се измерва в хиляди свободни работни места за шофьори, а за Европа бройката възлиза на над 100 000 свободни работни места. Проблемът наистина е сериозен и му се дължи необходимото внимание“, добави Зафир Зарков. Той коментира че се полагат усилия да бъдат намерени начини и механизми за привличане на кадри. Една от тези мерки е финансирането на курса за придобиване на съответната категория за водачи и придобиването на професионална компетентност за всеки желаещ да упражнява тази професия.

“Шофьорите са изключително ценни, а в дружествата се отнасят с голямо уважения към тях“, добави Зарков.

 

< Назад