19.11.2019

Зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов получи почетен знак „Посланик на библиотеките“

Призовавам всеки, който има възможност да помага за разпространение на познанието, защото книгите са една от връзките ни с нашите предци, те ни правят по-добри и по-успешни. Това каза Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание и общински ръководител на ГЕРБ Стара Загора, след като направи дарение на нови печатни издания на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в града.
„Това дарение е поредният жест направен от г-н Емил Христов за нашата библиотека“, подчерта директорът Надежда Груева. Тя посочи, че в конкретния случай са закупени специализирани издания, сред които най-новата „Кратка история на България“, биографични книги и издания за деца, които са най-запалените и активни читатели.
За приноса и отношението си към развитието на библиотеките Емил Христов получи почетен знак „Посланик на библиотеките“, който се дава от Българската библиотечно-информационна асоциация.
„Днес всички сме потопени в интернет и прекарваме много време там. Но за да можем да осмислим и приемем нещо за свое, трябва да останем сами, да се отдадем на мислите си, да подържим книга в ръка, подчерта Емил Христов. Той допълни, че именно това е една от мисиите на съвременните библиотеки. „Благодаря на работещите в РБ „Захарий Княжески“ за всичко, което правят, защото знаем какви са предизвикателствата на днешния ден“, посочи зам.-председателят на НС.
Пред медиите той допълни, че библиотеките и българските читалища са изживели трудни години. „Опитвам се да помогна, за да ги запазим за бъдещите поколения. Нека всички да работим заедно в тази посока, защото те са били едно от светилата на българщината, светлинка в мрака. Те успяха да ни преведат и през трудните последни години, които имахме. Нека всички да правим по нещичко не само за библиотеките, не само за книгите. Нека да влезем и в изкуството, нека да видим онези хора, които всеки ден се трудят, за да направят душата на българина малко по-светла, малко по-добра, за да ни покажат, че утрешният ден съществува за България и той е по-хубав от вчерашния”, каза Емил Христов.
След дарението зам.-председателят на Народното събрание посети и откритата преди няколко месеца тийн зона. „Нейната роля не е да бъде библиотека в библиотеката, а да събира младите хора в приятна за тях среда – за образование, култура, проекти“, посочи Надежда Груева.

 

< Назад