02.02.2021

Зам.-председателят на НС Емил Христов връчи на Ловчанския митрополит Гавриил почетен плакет с лика на Антим Първи

Зам.-председателят на НС Емил Христов връчи на Ловчански митрополит Гавриил Почетен плакет на Народното събрание с изображение на Антим Първи и поздравителен адрес от Председателя на парламента Цвета Караянчева. Това стана след края на света Златоустова литургия на празника Сретение Господне, отслужена в Катедралния храв „СВ. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч и по повод 20 години от интронизацията му.

 „За мен е истинско удоволствие да Ви връча почетния плакет с изображението на Антим Първи. Животът и делото му са доказателство за това как всички ние, обединени от обща цел можем да работим заедно, да търсим съгласие и подкрепа в името на националните каузи. Първият български екзарх и председател на Учредителното събрание е духовен водач и обединител на нацията, останал неотлъчно до своя народ и участвал в съграждането на съвременната българска държавност. Вие сте истински духовен водач, заслужил любовта и доверието на хората. Вашите дела показват това. Желая Ви здраве и духовен успех“, каза зам.-председателят на НС Емил Христов.

На събитието присъства и народният представител Иван Миховски. Ловчанският митрополит Гавриил беше поздравен и от кмета на община Ловеч Корнелия Маринова.

 „Благодаря на всички за хубавите думи. Всичко, което съм направил до днес го дължа на много хора, защото сам човек нищо не може да направи. Наясно съм какво успях да направя и какво не. Надявам се да успея да довърша това, което не можах. Днешните времена ни поставиха в условия на пандемия и всички ние търсим начин как да се справим с това. Нека Господ да избави хората от тази напаст, но нека и да извлечем поука от всичко това. Нека да се молим повече на Бога и да се борим с нашите грехове“, каза Ловчанският митрополит Гавриил.

 

< Назад