15.02.2022

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова настоява за допълнителни средства за общините

За допълнително целево финансиране на капиталовите разходи на общините от област Видин ще настоява заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова (ГЕРБ-СДС). Тя поясни, че предложението ще внесе още утре в Парламента между първо и второ четене на проектобюджета за 2022 г.
„Общините са недофинансирани. Средствата са крайно недостатъчни и в голямата си част те ще отидат за покриване на текущи разходи, особено предвид ситуацията с огромните сметки за ток. Тази тежест понасят общинските предприятия, детските градини, социалните домове… , които са на общинска издръжка”, каза г-жа Кирова.
Общините от областта са заявили пред заместник-председателя на НС своите приоритетни искания за обекти, които се нуждаят от допълнително финансиране от държавата.
„За община Видин ще настоявам да се отделят средства за ремонт на закритата лекоатлетическата писта, където тренират повече от 120 деца. Това е единствената спортна база за тренировки по лека атлетика, а общината не разполага с допълнителни средства, за да извърши ремонта. Съоръжението е и база за тренировки по футбол през зимния период”, обясни Росица Кирова.
Освен за обновление на лекоатлетическата писта, заместник-председателят на НС ще настоява и за допълнителни средства в капиталовите разходи, които да се вложат в подмяна на част от уличното осветление с енергоспестяващо, което ще помогне на Видинската община при сметките за ел.енергия.
„Друго предложение е от Ружинци, която е една изключително изрядна община и има много изготвени технически проекти. Ще внеса искане за ремонт на училището, защото трябва и държавна помощ, въпреки многото усилия, които полага кметът на Ружинци с местната общинска администрация”, каза г-жа Кирова. Тя ще настоява и за допълнително финансиране за ремонти на четвъртокласната пътна мрежа, както на територията на община Ружинци, така и на община Ново село. Необходимост от финансова помощ от държавата има и община Чупрене за довършване на водопровода и др.
„Спряла съм се на проекти на общините, за които има техническа готовност за бърза реализация, ако държавата окаже финансова помощ”, допълни г-жа Кирова. По думите й всички общини имат необходимост от допълнително финансиране за ремонти на четвъртокласната пътна мрежа, която, поради липса на средства, на места е в доста окаяно състояние.
В днешния ден заместник-председателят на НС проведе своята поредна приемна с граждани от Видин и региона.

< Назад