19.10.2019

Здравко Костадинов: Стефан Радев е най-добрият кмет на Сливен в последните десетилетия!

Здравко Костадинов е роден в Сливен. Магистър „Електроинженер“ от Технически университет – Варна и магистър по „Икономика и управление на строителството“ от Икономически университет – Варна. Управител е на търговско дружество. Здравко Костадинов е общински ръководител на ГЕРБ – Сливен от 2007 г. Женен, с две деца.

Личната му кауза е „Още по-красив и приветлив Сливен“. Може да го подкрепите като гласувате с № 43 в бюлетината, с преференция 102.

 

Въпрос: Г-н Костадинов, откакто сте начело на общинската организация на ГЕРБ-Сливен, какво се промени през годините, как стои днес на местно ниво партията?

 

Здравко Костадинов: ГЕРБ Сливен е в добро организационно състояние и това е видимо от предизборната кампания. Водейки честна, позитивна комуникация, основана на идеи, ние работим активно не само, за да предложим изпълними и важни неща на всички в общината, но и да чуем техните проблеми и предложения. През всичките четири години от мандата на кмета Стефан Радев, кметът, ръководството на партията и общинските съветници от ГЕРБ, се срещахме с хората, разговаряхме с тях и обсъждахме техните предложения. Сега излизаме подготвени, защото знаем какво очакват нашите съграждани от нас и какво трябва да направим. Мисля, че хората оценяват това. Надявам се и все повече сливналии да не се поддадат на популизма, характерен за кандидатите, които виждаме само по избори, за политическите номади.

Силен знак в тази посока бе и посещението на премиера Бойко Борисов. Буквално преди дни стана ясно, че има изграден мост между местната и изпълнителната власт. Това е постижение, от което градът може само да печели.

 

Въпрос: В разгара сме на предизборната кампания за местния вот. В социалните мрежи се отчита, че от ГЕРБ водите позитивна, ненападателна, безкомпроматна кампания. И пак там се срещат множество коментари, че ваши основни опоненти, които доста показно отказаха да подпишат споразумението за честна и почтена изборна кампания, водят нечестна битка, променяйки факти от най-близката история на Сливенска община и нейното действително икономическо положение, дори служейки си с фалшиви новини. Какъв е вашият коментар?

Здравко Костадинов: Аз не искам да коментирам политическите ни опоненти. Вярвам, че сливналии могат да преценят достатъчно добре кой как действа и на какво залага.

Питат ни – защо и вие не сте агресивни? А защо да бъдем? Изборите не са битка, не са сеир.  Ние искаме да говорим с жителите за проблемите, за всичко това, което трябва да се направи. Нашият дебат не е с който и да е от опонентите ни. Нашият разговор е с всички сливналии. Говоренето срещу работата на общинската администрация и променянето на факти са изключително неприятен и странен процес. Не разбирам защо хора искат да станат част от общинската администрация, критикувайки я. Как после ще работиш с хората, които оплюваш? Що се отнася до икономическото положение – цифрите сочат едно и са безкомпромисни. Някои от опонентите ни започнаха да тиражират информация за задълженията като цяло, а не за просрочените такива. Разликата е тънка и неслучайно се спекулира с нея. Всеки с добра финансова култура обаче знае в какво състояние бе Общината и колко трудно бе на Стефан Радев и екипа ни да я изправим на крака. Интересното е, че остават броени дни до края на кампанията, а основните ни опоненти дори не са извадили структурирана управленска програма. Това говори за нивото на политическия дебат и за принципната готовност на кандидатите да работят за сливналии. Вместо да се говори за политики, мерим кой чии проекти е завършил.

 

Въпрос: Кои са основните моменти, заложени във вашата кампания?

Здравко Костадинов: През последните четири години, в доста трудни условия показахме, че можем не само да постигнем финансова стабилност, но и да реализираме редица проекти. Това бе само началото. Ние имаме амбициозна програма с конкретни мерки за развитие на градската среда – ремонтиране, рехабилитиране и изграждане на улици. Акцентираме и на икономическото развитие, за да може да създадем възможности за по-високи доходи на сливналии. Борим се за създаването на Индустриална зона “Бършен”. Искам да отбележа и силния акцент върху образованието. То дава истински перспективи за младите хора и неслучайно в листата ни има толкова експерти от образователната сфера. При следващ мандат ще можем да се фокусираме по-сериозно и върху кварталите и населените места. Искаме да превърнем Първата текстилна фабрика у нас в атрактивен туристически обект; да продължим инвестициите в общинските ДКЦ-та; да осигурим допълнителна патронажна грижа…Програмата “ПОВЕЧЕ ЗА ХОРАТА ТУК” бе представена още в първите дни на кампанията и веднага опонентите ни започнаха да копират части от нея. Документът е достъпен за всички, които посетят предизборната ни шатра на ул. “Цар Освободител”, където ще могат да се срещнат и с мен, и други от кандидатите за общински съветници на ГЕРБ.

 

Въпрос: Кои са най-големите заслуги на Стефан Радев за четирите години кметуване?

Здравко Костадинов: Аз смятам, че управлението на Стефан Радев е най-доброто в последните 20 години. Освен изправянето на крака на Общината, бяха реализирани проекти, за които се говореше от десетилетия. Кръговото на “Розова градина” е факт, пробивът “Раковски”/“Антим I” – също. Новосъздаденият парк “Асеновец” води към едноименната спортна зала, която скоро ще бъде открита след ремонт. Десетки са вече санираните блокове в Сливен, а програмата беше пред провал. Впрочем успяхме да спасим немалко проекти, които бяха пред спиране и да подготвим още нови. Но най-важното, постигнато от екипа на Стефан Радев е възвърнатото доверие. Без него нямаше как да очакваме подкрепа от държавата или от европейските институции. Хубаво е да знаем обаче, че постигнатото не е даденост. И затова очаквам пълна подкрепа на 27 октомври!

 

Въпрос: Каква е оценката ви за предизборния дебат по БиТи Ви на 11 октомври?

Здравко Костадинов: Стефан Радев участва в този дебат от уважение към зрителите и екипа на телевизията. Истинският му дебат не е с останалите кандидати, а с гражданите. Затова и Радев не пожела да задава въпроси на опонентите си. Иначе не се получи качествен дебат. Без да искам да упреквам журналистите, но темите от централните новини невинаги са темите от дневния ред на сливналии. Форматът бе доста размит, но въпреки това смятам, че зрителите могат да оценят сами представянето на Радев. За мен той говори смислени, постижими и важни неща. Срещу него нямаше реална алтернатива, а популистки обещания за безплатно паркиране и безплатен градски транспорт – все неща, които е невъзможно да се случат. Чуха се и откровени лъжи от някои от опонентите ни, но оставям това на съвестта им. Ние се фокусираме върху предложения и политики. Искаме основен ремонт на бул. “Хаджи Димитър”, пускане в експлоатация на пречиствателната станция за питейна вода, реконструкция на детска градина “Елица” в квартал “Сини камъни”…

Въпрос: Освен общински председател на ГЕРБ, Вие няколко мандата сте и общински съветник. Какво е мнението ви за работата на последния местен парламент, който ще продължи да действа до конструирането на новия след изборите? Какво не успя да свърши общинският съвет и какво успя?

Здравко Костадинов: Сливен щеше да постигне повече, ако имаше здрав и единен Общински съвет. Предизборната надпревара е раздробена и целта на мнозина от кандидатите за кметове е просто да вкарат себе си и/или приближените си в местния парламент. Това неминуемо прави работата по-трудна. Опозицията винаги е коректив и в това няма нищо лошо, но нека погледнем градове като Бургас, Стара Загора, Варна и дори столицата – там ГЕРБ има мнозинство в съветите, освен кметове. И виждаме какви добри резултати постигнаха. Затова се надявам на изборите сливналии да се консолидират, а да не разбият вота си между повече политически формации. Мнозинство на ГЕРБ в местната власт ще бъде и знак към държавата. Така ще бъдем в още по-добра позиция да търсим подкрепа за политиките си.

 

Въпрос: Какви трябва да са задачите пред следващия местен парламент?

Здравко Костадинов: На първо място – трябва да намерим общ език. Няма ли единство по важните за общината въпроси – няма как да изпълним обещанията към сливналии. В този ред на мисли искам да поздравя и Димитър Митев, който бе наистина добър председател на Общинския съвет и се надявам да продължи да ръководи местния парламент. Иначе ние трябва да удвоим оборотите и да осигурим стабилност и подкрепа за общинската администрация и за реализирането на политиките, заложени в управленската ни програма.

 

Въпрос: Ако ГЕРБ нямате мнозинство в следващия общински съвет, с какви политически формации сте готови да си партнирате – само от десния спектър, от центъра или сте готови да си взаимодействате и с леви формации. А с БСП?

Здравко Костадинов: На тези избори сме максимално мобилизирани и искаме да имаме мнозинство. Вярваме, че имаме най-добрата програма, а Стефан Радев е на практика безалтернативен кмет на Сливен. Ако обаче не получим достатъчна подкрепа от жителите на общината, ще си партнираме с фигурите и формациите, които искат истински да работят за сливналии.

 

Въпрос: Досегашни селски кметове на БСП сега са кандидати на ГЕРБ. Кои са те и как се стигна до тази ситуация?

Здравко Костадинов: Като кмет Стефан Радев не дели населените места на “наши” и “ваши”. И някои от кметовете, кандидатирали се от БСП видяха това. Желанието им да работят с нас и да излязат под номер 43 в бюлетината е сред най-важните оценки за работата ни. Кметовете на Глушник и Драгоданово могат да направят разликата как е работела администрацията преди и как действа сега. А и виждат настроенията на хората. Това не са безпринципни коалиции, просто кандидатите виждат коя партия работи активно и постига най-много за хората.

 

Въпрос: Бихте ли дали няколко достатъчно категорични основания ГЕРБ да спечели тези избори?

Здравко Костадинов: На първо място – безалтернативността на нашите кандидати. Пак ще го кажа – Стефан Радев е най-добрият кмет на Сливен в последните десетилетия. Имаме и силна листа, с доказали се, авторитетни личности. Всеки един от тях има експертиза в основните ресори в Общината и мнозинство в ОбС ще доведе до удвояване на скоростта и постигане на повече за хората тук. Освен това – лично премиерът Борисов видя преди дни колко много бе постигнато в Сливен, въпреки тежката ситуация. Сега имаме много по-добри позиции пред централната власт и трябва да се възползваме максимално. Истината е, че постигнатото в общината за последните четири години дава най-категоричните основания да се гласува с номер 43 в бюлетината. Постигнатото от ГЕРБ е най-добрата визитна картичка!

 

< Назад