22.03.2018

Александър Ненков: България е на второ място в Европа по ръст на доходите

Медия: радио „К2“

Държавата има добър икономически растеж. Повече средства се отделят за заплати. Повече ресурс за ремонти, за инфраструктурни обекти. Всичко това е част от мерките, които може едно правителство да предприеме. Сами разбирате, че ресурсът на държавата е ограничен и ние разчитаме на това, че с една правилна фискална, икономическа, външна политика – това ще доведе до повече инвестиции, по-голям икономически растеж, съответно държавата ще има по-големия ресурс да подобрява стандарта на хората, но не само откъм заплати. От страна на разрастване на икономиката, където бизнеса до голяма степен ще се очаква от него да повиши доходите на хората в частния сектор. Това заяви народният представител от ГЕРБ-София Александър Ненков по време на разговора си с Клара Маринова в ефира на радио „К2“.

 

„Вие сложихте „розовите” очила. Самият министър-председател, в този призив – регионите да се грижат повече за хората, призова на всяка дупка по шосетата да има полицай. Вътрешният министър разбира се каза, че това е невъзможно, но ясно е, че има проблеми. Те не са чак толкова малко и не са чак толкова незабележими. В държавата се забелязва едно увеличаване на недоволството на хората. Няма нужда да Ви споменавам всички протести, които се организират почти всяка седмица. Как ще направите така, че наистина хората да усетят, че има сериозна грижа за тях?”, попита водещата Клара Маринова. „Всеки ден има недоволни хора, всяка една система твърди, че е недофинансирана. Най-лесно е да се завие по един популистки подход и на всяко едно недоволство държавата да реагира, което е грешно. Не може на всеки един протест държавата да реагира подобаващо, както очаква някаква група хора, които са представителна извадка, но не и всичките, мога да дам много такива примери. България е на второ място в Европа по ръст на доходите, което е факт.”, категоричен беше Александър Ненков.

 

„По-страшното е, че не се доближава до средните доходи на Европа. Това е страшното!”, опонира водещата Клара Маринова. „Няма как да се доближи. Откъде държавата може да си позволи повече? Имаме един брутен вътрешен продукт, имаме един бюджет, с който разполагаме. Нито правителството печата пари, нито правителството прави икономика. Правителството на ГЕРБ има идентична политика, която води до тези добри цифри. Ще отнеме време хората да се почувстват по-задоволени.”, поясни магистърът по Международни отношения от УНСС.

„Ще Ви цитирам две числа. Преди Вие да дойдете на власт, периодът 2005 – 2008 г., приближаването към средните доходи, европейски, е било с темп 40-50%. Откак Вие сте дошли на власт, приближаването е с темп 4-5%, това го отчитат всички икономисти, отчита се от икономическите институции, така че аз не си ги измислям тези цифри. Разбирате ли за какво говоря, че забавихте темповете на икономическо развитие? Ето това е големият проблем.”, констатира водещата Клара Маринова. „Дълбоко не съм съгласен с Вас. При положение, че 2005 – 2008 г., когато говорите, е най-големият икономически растеж, който е записал целият свят. Икономиката наистина вървеше. От всичките пари, които тогава имаше, излишъци, които държавата генерираше всяка година, нещо да ми кажете, което е направено или построено с тези пари? Вижте, 2008 г. Европа изпадна в много сериозна финансова криза и икономическа криза. Всичките икономики, в цяла Европа, се сринаха. Вие видяхте какво стана в Гърция, какво стана в Италия, какво стана в Испания. България, точно в правителството на ГЕРБ, беше държавата, която успя, в най-тежките моменти на тази финансово-икономическа криза, да запази своята финансова и икономическа стабилност. Може би не сме Швейцария, не сме Австрия, не сме Великобритания, но България в момента е една от първенците в цяла Европа именно по тези показатели – икономически растеж, финансова дисциплина. Готови сме да влезем в чакалнята на еврозоната, което беше немислимо преди няколко години. Едно правителство трябва да гледа няколко крачки напред, за да може хората да усетят икономическия просперитет. В момента имаме 6.7% безработица, имаме ръст на вътрешното потребление, инвестиции, 4% икономически растеж.”, анализира изучавалият специалност Европейски отношения в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, депутат.

„Чуждестранните инвестиции спадат през последните години. В Румъния е 7%, растежът, от 5 до 7% в последните години.”, контрира водещата Клара Маринова. „До колкото знам доста румънски фирми идват в България да работят, значи не е чак толкова розово положението им. Аз мога да цитирам много цифри, които показват макрорамката на това как се движи държавата. Бизнесът не е длъжен, но има какво да даде на хората, които работят в частния сектор. Както държавата прави постъпки за увеличаване на доходите в бюджетната сфера, смятам, че и бизнесът трябва да подходи по този начин и да започва да увеличава доходите на хората. Най-лесно можем да тръгнем на другия вариант – държавата да набълбукаме с кредити, да почнем да даваме високи заплати, после ще видим къде ще му излезе края! Ние сме достатъчно отговорни да не го правим. В момента България има работеща икономика, има даже голям проблем, ако се разходите по регионите – няма достатъчно квалифицирана работна ръка. Генераторът на икономиката и на доходите е това.”, заяви депутатът.

 

„Защо стана така, че липсва работна ръка в България? Едната причина, ясно, много хора се изнесоха от България, но другата причина вероятно е в Министерство на образованието или къде, не знам? Какво е Вашето мнение?”, попита водещата Клара Маринова. „Нуждата от по-добро образование, по-голям ангажимент на държавата, със сигурност е така. Имаме един сериозен проблем, имаме застаряващо население, имаме недостатъчно квалифицирано такова. Имате ли работещо, образовано население – то генерира приходи, то генерира работна ръка, то генерира бизнес. Хората в по-развитите държави не ги интересува или голяма част от тях са дезинтересовани и аполитични, те си имат бизнес, имат си работата, никой не им пречи. Не трябва да очакваме чудеса, но за последните десет години, откакто България е член на Европейския съюз, двукратно се е удвоил брутният вътрешен продукт, ръстът на заплатите, на доходите, нарасна многократно. Да, той не е такъв, какъвто ми се иска на мен, но той е такъв, какъвто ние сме си го изработили. България се движи с плавни стъпки напред, в политически план, в макроикономически план, като лидер на Балканите. Страната е на челните позиции в Европейския съюз. Това са в момента нашите възможности, може само да надграждаме. Политическа криза или външни фактори могат да спрат държавата да продължава да се развива“,  уточни Ненков.

< Назад