16.09.2023

Бойко Борисов: Правителството е длъжно да помогне на сектор ,,Земеделие“ с нови пазари

“Академик Денков е млад премиер и на никой премиер протестите не са му приятни, но във времето се научаваш, че проблемите могат да се решат само с диалог. Призовавам и двете страни - и правителството, и зърнопроизводителите, да спрат с тези тежки квалификации и закани. Това коментира пред журналисти председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който присъства на отриването на конференция “Предизвикателства и възможности за България и Румъния в еврозоната. Регионално сътрудничество в контекста на еврозоната". Събитието се провежда по инициатива на ГЕРБ и фондация “Конрад Аденауер”.
Борисов заяви, че Европейската комисия вчера е взела решения, които дават възможности за зърнопроизводителите, включително и дотация. Той припомни, че когато е бил министър-председател този бранш получи над 30 милиарда лева дотации от Европейския съюз. „Когато си получил такива средства от Европа, не може да говориш, че ще събориш държавата и че си фалирал. Това е тяхната грешка, а грешката на Денков е в квалификациите. Моят съвет е да забравят хвърлените лоши думи и да седнат на масата за преговори“, обясни председателят на ГЕРБ и посочи, че за съжаление земеделският министър е слаб, не е видял и икономическия министър до този момент. По думите на Борисов правителството е длъжно да помогне на този сектор с нови пазари. „В почти всяка държава имаме търговски представители, които взимат заплати от държавата. Цялата търговска верига трябва да се проследи, за да може да увеличим износа за трети страни през аташетата ни. Министрите трябва да се активизират и да помогнат за износа на жито, царевица, слънчоглед, да се помисли за тавани, които не се надвишават. Но всичко това се решава на масата за преговори в Министерския съвет, а не с трактори отвън и не с изострени отношения.”, коментира още лидерът на ГЕРБ.
Бойко Борисов коментира вчерашното решение на ЕК да свали мониторинга за корупция за България: “Това отекна в света и е много добре за България, за всички нас. През 2019 година свалихме мониторинга за организираната престъпност. Сега е важно вътрешният министър да стъпи здраво на границата, ако трябва и с кадрови смени, защото Шенген без нулева миграция няма да стане.”
Председателят на ГЕРБ заяви, че кандидатите на партията за предстоящия местен вот за Варна и Добрич са Иван Портних и Красимир Николов.

< Назад