19.03.2015

Цвета Караянчева: Трябва да се обединим и да дадем законодателно решение за спасяване на българската гора

Медия: Радио „Фокус“

Цвета Караянчева, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Ще успее ли държавата да спре незаконната сеч, а в същото време и да угоди и на дърводобивните предприятия, които вчера протестираха срещу мораториума върху износа на сурова дървесина. Темата ще коментираме със зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева. Добро утро, госпожо Караянчева.

Цвета Караянчева: Добро утро.

Водещ: Вие вчера се срещнахте с протестиращите, срещу тримесечния мораториум на износа на дървесина. По-рано те казаха, че са обречени едва ли не на фалит. Какви причини изтъкнаха пред вас за недоволството си? Какви са аргументите им, че ще фалират заради мораториума?

Цвета Караянчева: Причините, които изтъкнаха, бяха, че имат сключени договори за износ на дървесина, които ще бъде осуетени за определени срокове в рамките на мораториума. Но пък аз и колегите ги попитахме - къде бяха те, когато се дебатираше тази тема, защото обществената нагласа, която се създаде в един момент, че износът на дървесина на е добре контролиран от ръководните органи и чрез него се реализира незаконно добитата дървесина. А тази идея, която вървеше по телевизиите, това внушение трябваше и те като страна по тази тема да излязат и да кажат своите доводи. Защото ние правихме няколко заседания на комисиите, а няма как ние като заседатели да не обърнем внимание на обществените нагласи. Защото това, което се тиражираше, беше наистина в посока на много висока тревожност и ние като законодатели предприехме мерки, с които единствено и само да засилим контрола. Защото този мораториум , който беше наложен за тези три месеца, провокира един дебат, направи така, че ето и самите собственици на дърводобивни фирми да се явят и да дебатираме вчера в комисия, а също така да направим и съответни промени в Закона за горите. Министерството на земеделието и горите направи така, че в момента се разработват специални промени в Закона за горите, в наредбите, които са към тези закони, в правилниците, за да може наистина да се контролира още повече, да се затегне режимът на сечта и да се ограничи незаконната сеч. А това нещо в комбинация с мерките, които предприема Министерството на земеделието и храните, ще направи една сериозна комбинация от мерки и се надяваме, че по този начин ще убедим хората, че българската гора не е застрашена. Аз помолих и колегите от тези фирми наистина да бъдат страна по опазване на българската гора.

Водещ: Имате три месеца да избистрите тези законодателни промени, които трябва да сложат край на безконтролната сеч. Тъй като едва ли някой се съмнява, че това е една от съществените причини и за наводненията, и за активизиралите се свлачища. Готови ли сте вече, имате ли яснота какво ще залегне в този пакет от разработени мерки?

Цвета Караянчева: Колегите, които са специалисти, работят много усилено по темата. Зам.-министър Георги Костов също води този екип и мисля, че трябва да се доверим на специалистите, за да направим най-доброто. В крайна сметка ние се договорихме вчера с фирмите, че в момента, в който има готовност министерството и специалистите да внесат в Министерски съвет тези промени, ние по много бърз начин ще ги вкараме в комисия, в Народното събрание и ще ги гласуваме. Веднага след това може мораториумът да не е три месеца. Много скоростно се работи за тези законодателни промени.

Водещ: Какви са нагласите сред останалите парламентарни групи?

Цвета Караянчева: Колегите подкрепят по принцип този мораториум. Знаете, че имаше внесени четири предложения за мораториум , това бяха нашият, на патриотите, реформаторите, също "Атака" имаха. В крайна сметка ние се обединихме и направихме едно общо решение за мораториум и то беше прието единодушно. За важните теми, които стоят на дневен ред, ние трябва да се обединяваме. Виждате как и за КТБ беше така през изминалите два-три дни. Но наистина тревогата за българската гора е голяма и когато обществеността информира, обществеността се притеснява и вижда всичко това, което се случва и по телевизията, и отделно, че малко повече от необходимото се преекспонира тази тема. Защото и хората, които разбират от горите, и хора, които не разбират, даваха мнения. Но е важно ние като законодатели наистина да оценим както трябва ситуацията и да направим съответното законодателно, да дадем съответното законодателно решение, за да спасим българската гора.

Водещ: Измежду всичко това, което се каза в последните седмици по темата за горите, едно съществено нещо е ясно и то е, че липсва контрол. Ясно е, че без контрол, каквито и рестрикции да фигурират в нормативната уредба, каквито и закони да се приемат, те не биха могли да бъдат ефективни, ако не се осъществява контрол върху това.

Цвета Караянчева: Така е.

Водещ: Но освен Министерството на земеделието и храните тук трябва да се включат и други институции.

Цвета Караянчева: Разбира се, трябва да се включат и МВР, и митници и НАП. Трябва да се включим и ние гражданите. Трябва да се включат и дърводобивните фирми. Те нямат сметка от това да се насърчава незаконната сеч. И по този начин, обединявайки се всички, и гражданското общество, и фирмите, и институциите, и министерството, това ще доведе до един наистина добър резултат. И тези законови промени, които ще се гледат, плюс мерките, които министерството е предприело. Защото предния мандат контролните мобилни екипи, които обикаляха, които беше въвело Министерството на земеделието по времето на кабинета „Борисов 1“, имаха възможност да правят изненадващи проверки на определени места. Когато дойде правителството на Орешарски, тези екипи бяха премахнати. Сега отново има такива екипи, които обикалят и съответно правят контролиращи действия. Но пак казвам, за да се отървем от тази незаконна сеч, от чувството, че гората се унищожава, ние трябва също да бъдем бдителни като общество.

Водещ: Да, напоследък се забелязва, че гражданите сами сигнализират за незаконна сеч. Надяваме се, че оттук нататък държавният механизъм ще сработи в положителта посока.

Цвета Караянчева: Така е. Надяваме се и ние. Затова правим тези спешни мерки. Аз още един път искам да успокоя всички, че наистина имаме изключително голямо желание бързо да се направят тези законодателни промени, за да може и секторът да се успокои.

< Назад