10.11.2021

Дани Каназирева: Нова подпорна стена укрепи срутения участък от пътя Кричим-Девин

Приключи успешно укрепването на срутената подпорна стена по трасето Кричим - Девин. Пътят е един от най-трудните планински маршрути в Пловдивска област с чести инциденти от паднали скали и свлачища. В същото време това е изключително важен път, който свързва областите Пловдив и Смолян, заяви кандидатът за народен представител и водач на листата на ГЕРБ-СДС за Пловдивска област Дани Каназирева по повод приключването на укрепителните дейности. Срутването стана в началото на година, когато Каназирева бе областен управител, но благодарение на предприетите бързи действия и добрата организация, укрепването се извърши, без да се затваря участъкът. По времето на правителството на ГЕРБ Министерски съвет отпусна спешно средствата за ремонта – 3,4 милиона лева.
“Половината път беше паднал, а по другата страна беше опасно да се минава, защото можеше и тя да се свлече. Организирахме обезопасяване на участъка, за да стартира процедурата за спешното укрепване на пътя. По мое настояване бяха премахнати бетонните заграждения и се разшири пътното платно в другата част, което даде възможност да продължи преминаването на коли и камиони. В противен случай щеше да се затвори платното и тежкотоварните коли да преминават през Пловдив, което щеше да затрудни трафика в града. По мое искане с цел да се предотврати пълно пропадане и прекъсване на пътя, бе обявено частично бедствено положение. Това даде възможност да бъдат предприети незабавни мерки и да стартира процедура за извършването на укрепителни и превантивни дейности по ската и възстановяване на компрометирания участък, чрез изграждане на нова подпорна стена, допълни бившият областен управител.
Укрепването отне 6 месеца и вече е премахната временната организация, възстановено е движението. 340 метра е целият ремонтиран участък. Направени са 480 изливни пилота, за да може да се закотви самата стена към скалата, която е отдолу и 3 нови водостока, за да се отведат водите от деретата и повече да не създават проблеми. Направена е тротоарна конзола, мантинели и маркировка и нова асфалтова настилка в този участък.

< Назад