24.10.2023

Даниел Панов: Спасихме 400 декара в Арбанаси от мегаломанско строителство

Ваня Андреева ще управлява Арбанаси с обществен съвет

 

Арбанаси ще запази своя неповторим облик на архитектурен резерват. През последните години не допуснахме строителството на мегаломански проекти върху над 400 дка терени – бивши вилни зони и лозя. Съществуващата канализация в района няма капацитет да поеме допълнителен дебит от нови огромни жилищни и туристически обекти, проблеми ще се появят и с електропреносната мрежа. Подобни проекти могат да заличат уникалния облик на селото и да повлияят негативно на бизнеса на много хора, които години наред посрещат туристи. Затова и със следващия кмет на Арбанаси – в лицето на Ваня Андреева, ще следим да не се допускат подобни груби намеси. Това заяви в препълнената зала на читалището в Арбанаси Даниел Панов, кандидат от ГЕРБ за кмет на Велико Търново за четвърти мандат.

Настоящият кмет на община Велико Търново подчерта, че е спрял и изграждането на огромен фотоволтаичен парк над Голямата чешма и припомни, че според изискванията на Националния институт за недвижимо културно наследство соларни панели не могат да бъдат поставяни и по покривите на арбанашките къщи.

Има охранителна зона за строителство в Арбанаси, която ще бъде приета до края на тази година и която категорично ограничава строителни намеси от каквото и да е естество в крайните южна и северна част на резервата, допълни Панов.

Продължава реставрацията и социализацията на уникалните църкви в с. Арбанаси, които привличат хиляди туристи от цял свят. До няколко дни Общината подава готовия проект за реставрация на стенописите в църквата „Свети Димитър“, пред която ще бъде оформен и  лапидариум. За рушащата се къща на Иларион Драгостинов Даниел  Панов припомни, че сградата е собственост на Министерството на културата. Общината е поискала отпускане на средства, но папките с преписките още чакат на някое бюро. Шансът за спасяване на къщата е със средства по Плана за възстановяване на архитектурни паметници през новия програмен период, като Общината също има готовност да се включи със съфинансиране. 

Проект е изготвен и внесен и за Хаджиилиевата къща. Също както във Велико Търново и в Арбанаси има проблеми със собствениците на стари къщи, които не полагат грижа за тях, каза още Панов. В този случай единствените законови правомощия на местната власт се свеждат до обезопасяване и принудително събаряне, когато една частна сграда стане опасна. Затова той ще продължи да настоява за законови промени. Темата ще бъде разисквана подробно на предстоящата дискусия, кят организира кандидатът за общински съветник арх. Драгомир Йосифов на 24 октомври от 18 часа на наблюдателната площадка „Звук и светлина“.

Канализацията в Арбанаси е част от регионалните планове за ВиК, подадени в МРРБ още през 2019-а година. За проекти в населени места във великотърновска община са предвидени 36 млн. лв., уверяват от държавното дружество, като Арбанаси също е включено в тях за подмяна на канализацията.

Даниел Панов призова жителите да се включат в анкетите за нова транспортна схема -  тя обхваща както градските линии, така и тези до близките населени места. Той заяви, че води преговори с превозвач и с областния управител за възстановяване на спрените курсове на маршрутката от Горна Оряховица, за което настояват местните хора.

Даниел Панов изрази увереност, че Ваня Андреева ще управлява по най-добрия начин Арбанаси, защото се ползва с голямо уважение от неговите жители. От своя страна тя заяви, че Арбанаси е в сърцето й, защото тук е преминало нейното детство и целият й съзнателен живот. Ваня Андреева е завършила „Начална и предучилищна педагогика“ във ВТУ, магистър е по публична администрация. От 32 години тя работи като секретар в кметството и познава отлично проблемите на населеното място. Тук сме като едно голямо семейство и ще отстоявам интересите на всеки един от моите съселяни, както и до сега, посочи тя. Ако спечели доверието на избирателите, Ваня Андреева ще управлява с обществен съвет от будни и активни хора, които ще дават идеи и предложения за тяхното реализиране.

Ваня Андреева благодари на своя предшественик Тошо Кръстев и на Даниел Панов за всичко, което са направили за Арбанаси през годините.

 

< Назад