23.01.2015

Делян Добрев, Александър Ненков и Валентин Николов разясниха програмата за безплатно саниране пред над 200 домоуправители в София

Народните представители от ПП ГЕРБ Делян Добрев, Александър Ненков и Валентин Николов разясниха пред над 200 домоуправители от столичния район „Младост“ програмата за безвъзмездно саниране на жилищни сгради.  На срещата присъстваха кметът на Младост Цвета Авджиева,  общинските съветници Милка Христова и Йордан Господинов, както и екип от експерти по темата, които да дадат повече подробности по "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради".

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев отговори на множество въпроси, свързани с притесненията на гражданите по изпълнението на програмата и строителството. Той обясни, че отговорник по изпълнението е общината, която като възложител трябва да се погрижи строителят да постигне необходимото качество. Многобройни бяха питанията за това дали ще бъде сменен асансьорът на блока,  дали ще бъде боядисан входът или подменено отоплението вътре в апартаментите. Добрев подчерта, че ако всичко това бъде извършено, вместо парите да стигнат например за 4000 блока, ще бъдат реновирани едва 1000.  „Смятам, че трябва да се ограничим до тези мерки, които са най-необходими и са енергийно ефективни-изолация на стените, смяна на дограма, топло- и хидроизолация на покрива. Ако е необходимо - конструктивно укрепване. По-добре да направим скъпоструващото“, категоричен беше той.

Делян Добрев заяви, че програмата не е само за 2015 година. По думите му, през 2016 година ще има същият ресурс, защото ПП ГЕРБ е поела предизборен ангажимент да осигури 2 милиарда лева за първите 2 години. „Дори да не успеете да си подадете документите навреме е добре да останете в готовност за следващата програма“, посъветва той столичани.

Александър Ненков посочи, че целият блок задължително трябва да се съгласи да участва в програмата. „Всички трябва да са съгласни, защото ако дори 1-2% не осигурят достъп до апартаментите си, това означава, че няма как да се реализира проектът в тази сграда“, каза Ненков. Народният представител от ГЕРБ обясни, че 2/3 от живущите са  необходими за регистрацията на сдружението, което ще участва в програмата, но в последствие трябва да има гаранция, че ще има достъп до всички жилища в дадения блок.

Валентин Николов разясни пред домоуправителите основните акценти от програмата. „По програмата могат да кандидатстват всички многофамилни сгради с повече от 36 самостоятелни обекти в тях, като за целта трябва само етажната собственост да даде съгласие до общината“, каза той. Валентин Николов обясни, че няма  максимално ограничение в броя на жилищата в блока. Николов посочи още, че разяснителната кампания предстои да се проведе във всеки един от районите на София, за да се осигури максимална прозрачност в условията на кандидатстване.

Кметът на района „Младост“ Цвета Авджиева обяви, че най-приоритетната задача за нея е  санирането на възможно най-много жилищни сгради в района. По думите й, в момента има над 500 жилищни сгради в Младост, които отговарят на изискванията. „В предизборната си кампания ПП ГЕРБ обеща да предостави безвъзмездно  саниране и в края на месеца програмата стартира в цялата страна. Имаме изграден екип от специалисти, които ще приемат за консултации в приемната на района ежедневно от 10 до 12 часа“, подчерта Авджиева.

< Назад