29.11.2018

Депутатът Галя Желязкова: Държавата защитава интересите на работещите, търсят се стимули за майките за по-ранно връщане на работа

„Националното ни законодателство дава сериозна защита на работещия и обръща специално внимание на бременните жени, родилките и кърмачките. Фокусирайки се върху закрила срещу уволнение, регламентиране на нощен и извънреден труд, трудоустрояване, отпуск и обезщетение за раждане на деца, в законите ни има още много механизми, които предпазват и защитават, както и дават възможности на работещите.

Заради бързите темпове на развитие на обкръжаващия ни свят и динамиката на пазара на труда, наш основен дълг и приоритет трябва да е работата по механизми, които да насърчават майките да се връщат по-бързо на пазара на труда, запазвайки своите трудовите навици и адаптирайки се в работната среда”. Това заяви от трибуната на Народното събрание бургаският депутат Галя Желязкова по време на дебатите за Държавното обществено осигуряване в рамките на обсъждането и гласуването на Бюджет 2019. Тя посочи, че заради бързите темпове на развитие на обществото и динамиката на пазара на труда, приоритет за държавата трябва да бъдат механизмите, за насърчаване на майките да се връщат по-бързо на пазара на труда, запазвайки своите трудовите навици и адаптирайки се в работната среда. България е държавата с най-дълго продължаващо майчинство – 58,6 седмици.

„Важно е да се водят дебати как да бъдат стимулирани и подкрепени жените да се върнат по-рано на работа, особено като се има предвид липсата на кадри на пазара на труда. От 01 Юни 2017 г. се дава възможност при по-ранно връщане на работното място, майките да получават освен заплата си, и половината от полагаемото им се майчинство. Тази мярка работи и броят на жените, които се връщат на работа по-рано се увеличава. Само за първите 9 месеца от 2018 12300 жени са предприели тази стъпка”, допълни народният представител от трибуната.

Подкрепа за младите майки, които искат да се върнат на работа, е и схемата "Родители в заетост", която се финансира с европейски средства. На помощ могат да разчитат родители, чиито деца не са приети в градина. На тях се осигурява детегледачка за 18 месеца, като това може да е близък роднина, стига да е регистриран на борсата. По тази програма към момента 1417 са назнчените детегледачи, съответно подпомогнати семейства.

< Назад