10.09.2018

Депутатите Дилян Димитров и Ирена Димова присъстваха на тържествата по случай 330 години от избухването на Чипровското въстание

Народните представители от ГЕРБ-Монтана Дилян Димитров и Ирена Димова присъстваха на тържествата по случай 330 години от избухването на Чипровското въстание и 50 години от обявяването на Чипровци за град. Тържествата уважиха още кметът на Чипровци Пламен Петков и областният управител на Монтана Росен Белчев.

 

На празника присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя прие строя и поздрави почетния караул от представителни гвардейски роти и ученически отряд. Цвета Караянчева призова жителите на Чипровци да бъдат инициативни и предприемчиви, да обичат своя роден край и да не забравят, че всяка педя българска земя е христоматия по история.

 

По-рано през деня депутатите Дилян Димитров и Ирена Димова взеха участие в тържествена сесия на Общински съвет – Чипровци. В рамките на събитието проф. Лилия Илиева и Франциск Драгинов бяха удостоени с почетния знак на община Чипровци.

 

На церемонията депутатът Ирена Димова заяви пред гостите: “Чипровци е един от най-значимите градове в българската история. Със своята книжовна школа и първото светско училище, открито през 1624 година, със своята непримиримост към робството, малкото китно градче се превръща в символ на свободния български дух. Чипровското въстание е най-мащабната проява на революционните борби през ранното Българското възраждане. То е най-висш израз на българския дух, желание и воля за свобода и независимост.“

 

Дилян Димитров също поздрави всички присъстващи и посочи : “Освен 330-годишнина от въстанието, Чипровци отбелязва и 50-тата си годишнина, откакто е обявен за град в съвременната история на България. Горд съм, че съм част от този прекрасен край и желая на всички здраве, късмет и благополучие.”

 

< Назад