25.01.2022

Депутатите от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов единствени се отзоваха за среща за проблемите на Свищов

Народните представители от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов единствени от депутатите от Великотърновски регион се отзоваха на поканата на кмета на Свищов Генчо Генчев и местната управа за среща за проблемите на крайдунавския град. Индустриален парк, водоснабдяването на Свищов и населените места, обезпечаването Стопанската академия „Димитър Ценов“ и работата на общинската болница „Д-р Димитър Павлович“ във време на пандемия бяха основните теми.

Голямата битка на Свищов е с държавния ресурс за индустриални паркове да се даде равен старт на всички проекти, а не той да бъде насочен към определени зони, каквито индикации вече има, посочи кметът Генчев. Той засегна също темата за мост над р. Дунав – Общината е готова да предостави локация, но е нужно и съгласие от Румъния. И за индустриалния парк, и за бъдещ мост ключов момент е изграждането на АМ „Русе – Велико Търново“ и бърза връзка към Свищов – това бе предвидено в предишния управленски мандат.

Водоснабдяването на Свищов и общината е сред основните проблеми, който с годините ескалира. През миналия мандат имаше много добра политика за финансиране по различни програми и ние не пропуснахме тази възможност, припомни кметът на Свищов и апелира тази държавна политика да продължи. Нужно е изграждане на пречиствателна станция и ремонт на основния довеждащ водопровод до Свищов.

Пред сериозно изпитание за нормалното функциониране е поставена Стопанската академия в Свищов, информира ректорът проф. Марияна Божинова. Новият бюджет на висшето училище е с 234 хиляди лева по-малък спрямо 2021 г., как тогава образованието е приоритет, попита тя. Проблем, за който държавата е глуха, е и свлачище, което застрашава един от корпусите.

Управителят на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович” Илиян Венков благодари на проф. Костадин Ангелов за подкрепата, която лечебницата е получила от него в качеството му на министър на здравеопазването. В резултат болницата днес е стабилизирана, има възможност да разкрие 60 легла за ковид пациенти, включително и детски сектор. 7 лекари се грижат на ротационен принцип за пациентите с коронавирус. Илиян Венков обаче алармира за огромния ръст на разходите за ток и отопление -  само за електроенергия МБАЛ в Свищов има сметка от 54 хиляди лева за декември 2021 година, а година по-рано е била 19 хиляди лева. Нужни са мерки от държавата, категоричен е болничният управител.

Хубаво е нещата, които си казахме днес, да стигнат и до ушите на вашите колеги от другите парламентарни групи, които също представляват Великотърновска област. Те трябва да знаят, че в община Свищов също живеят хора и те имат проблеми. Съжалявам, че ги няма тук, за да ни чуят, сподели председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов. 

Проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов поеха ангажимента да използват всички инструменти, с които разполага един народен представител, за решаването на проблемите. Макар голяма част от управляващата коалиция да е глуха за повечето от предложенията, идващи от опозицията.

< Назад