25.07.2023

Емил Радев във варненския район „Одесос”: Прилагаме всички правила на Шенген, но сме лишени от ползите, които дава

От години прилагаме шенгенските правила, но заради вътрешнополитически проблеми на други държави членки сме лишени от ползите, които дава членството в европейското пространство без гранични проверки. Това коментира при срещата си с членове на организацията на ГЕРБ във варненския район „Одесос” евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Той увери, че темата за присъединяването на България и Румъния към Шенген e част от дневния ред на Европейския парламент, като припомни гласуваните резолюции и разгледаните български петиции, които миналата седмица бяха оставени отворени с вота на всички политически групи. Евродепутатът цитира и позицията на експерти, изказана пред комисиите на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по петициите, според която липсата на решение за приемането ни в Шенген дава основания да се внесе иск в Съда на ЕС.

„Испанското председателство е решено да постави въпроса за пълноправното ни членство, така че той да получи своето решение в Съвета още до края на тази година. Европейската комисия също полага усилия, като най-после направи важна крачка напред и за премахването на Механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешния ред. За България той не работи от 2019 г., но формално не е свален и Нидерландия го използва като аргумент срещу приемането ни”, разясни Емил Радев.

„Когато стоките за Унгария например не влизат през пристанищата във Варна или Констанца, а заради граничните проверки маршрутът им минава през пристанище Амстердам, бариерите за присъединяването на към Шенген се отразяват пряко и на нашата конкурентоспособност”, заяви Емил Радев в отговор на поставените въпроси относно икономическите интереси зад решението на Австрия и Нидерландия. „Чакането по границите генерира загуби за редица сектори като транспорт, логистика, туризъм. Само превозвачите ни губят над 150 млн. евро годишно”, отбеляза евродепутатът и допълни, че се нанасят сериозни вреди и на околната среда.

Той подчерта, че несправедливите двойни стандарти, заради които България и Румъния вече 12 години остават извън Шенген, насаждат евроскептицизъм. Като причина за антиевропейските настроения у нас Емил Радев определи и политическите спекулации относно членството в еврозоната. Евродепутатът изрази мнението, че е необходимо да се проведе разяснителна кампания, която да тушира неоправданите страхове и фалшивите новини по темата.

„При тази инфлация и бюджетния дефицит, които имаме, е рано да говорим за влизане в еврозоната. За разлика от други държави членки, обаче имаме привилегията да знаем при какъв курс на еврото ще влезем в т.нар. „клуб на богатите”. Членството в него ще даде повече сигурност на банковата ни система, ще допринесе за привличането на инвестиции, а чрез тях и за повишаването на доходите, ще доведе до намаляване на лихвите по кредитите”, коментира Емил Радев и даде за пример Хърватия, която влезе в еврозоната само преди няколко месеца.

„Няма негативи от членството ни в ЕС – винаги сме давали ¼ от това, което получаваме, но за съжаление, през последните години работата по европейските програми буксува и в момента не сме усвоили и 4% от Плана за възстановяване и устойчивост, а ни остават още 2 години за работа по него”, отчете евродепутатът, отговаряйки на въпроси за европейското финансиране, което се осигурява за страната ни.

В рамките на вчерашната среща в район „Одесос” той запозна присъстващите и със законодателните досиета, по които работи в ЕП. Специално внимание обърна на затягането на правилата в ЕС за противодействие на прането на пари и финансирането на тероризма, както и на предвижданите мерки за по-ефективен контрол върху вноса, износа и транзита на огнестрелни оръжия, техните основни компоненти и боеприпаси.

< Назад