02.11.2017

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев бе официален гост на информационно събитие в град Кула

Радвам се, че ще говорим за приоритетите и посланията на Българското председателство на Съвета на ЕС в един красив и богат на история и култура град като Кула. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев пред жители и гости на община Кула. В пограничната община Уручев бе официален гост на информационно събитие, посветено на 10 годишнината от членството на страната ни в ЕС и предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС.

Владимир Уручев коментира, че много важна тема в българското европредседателство е темата за Западните Балкани. ”Във вашия  град, който се намира на 13 км от съседна Сърбия,  темата за сближаването и бъдещето на Западните Балкани е изключително актуална”, подчерта евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. Според Уручев е важно „да изведем темата за Западните Балкани като приоритет и да постигнем една обща декларация за бъдещото на тези страни в Европейския съюз”, заяви Владимир Уручев. „Да акцентираме върху важността на присъединяването на тези страни към ЕС”. В тази връзка Владимир Уручев припомни думите на премиера Борисов, че девизът на Българското председателство „Съединението прави силата” е израз на волята на България да работи за сближаването, разбирателството и повишаването на конкурентоспособността и сигурността на европейските страни.

Уручев коментира и развитието на кохезионната политика след 2020 година. „Това е друга важна тема в дневния ред на председателството ни”, категоричен бе Владимир Уручев. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП обърна внимание и на още един акцент в работната програма за българското европредседателство – културно историческото наследство на страната ни: „Още повече в годината на европейското културно наследство за каквато е обявената 2018 година е много важно да покажем богатото наследство което имаме ние”, сподели Уручев. Той изрази своето възхищение от подредената в читалището на община Кула изложба – живопис на кулски художници и художници – приятели на град Кула. „Автентичният изворен фолклор, неповторимите танци и ритми, които ни представиха тук самодейците от местното читалище, са част  от културното богатство на страната ни”, каза още Уручев. Владимир Уручев подчерта още, че специален фокус на Българското председателство на съвета на ЕС са младите хора. „Младите хора, доброто им образование и възможностите им за реализация са теми, които трябва да присъстват във всички дебати по време на председателството ни”, категоричен бе той. Според Уручев изключително важна тема на Българското председателството е и ефективното управление на миграцията. „Важно е да има обща европейска система за убежище. Да постигнем споразумение, консенсус за общи адекватни действия по отношение на мигрантите. Действия, които са в интерес на гражданите на ЕС”, заяви Владимир  Уручев.

 

Областният управител на област Видин Албена Георгиева представи презентация, свързана с 10 години от членството на България в ЕС и Българското председателство на Съвета на ЕС . Тя обърна внимание на икономическите и социални ефекти и предимства от членството на България в ЕС. Кметът на община Кула Владимир Владимиров бе категоричен, че европейската солидарност е от изключително значение  за българските общини и региони. „В община Кула сме реализирали важни за развитието на Кула проекти, благодарение именно на европейската солидарност. В развитието и модернизирането на уличната инфраструктура, социалната сфера, културата, както и за опазване на околната среда сме инвестирали милиони левове европейски средства”, подчерта Владимиров.

< Назад