26.08.2018

Евродепутатът Владимир Уручев: С възраждането на рудодобива Мадан си възвръща облика на миньорска столица

През последните малко повече от 10 години, откакто започна възраждането на рудодобива в този край, Мадан си възвръща облика на миньорската столица. Щастлив съм да видя, че града и общината се развиват. Това заяви пред местните жители и гостите на Мадан евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев. Той участва в официалното откриване на празника на града и Деня на миньора в родопската община. Евродепутатът подчерта положителния ефект от обновяването на пътната инфраструктура и санираните блокове.

„Това е пътят, по който трябва да се развиваме. Пожелавам на мениджмънта все така да държат за въвеждането на новите технологии и да направят хората в този град едни достойни граждани, които да се радват на благоденствие. Повече от 10 години имам възможност да наблюдавам и отвън как се развива нашата страна. Ние вървим с много добри темпове в момента. Трябва да ги съхраним, за да отделя държавата повече средства за общините. И виждате, че за една малка община като Мадан се отделят милиони. Всичко това е заради вас, заради хората, заради тази Родопа планина, която ние всички обичаме“, подчерта Уручев.

Областният управител на Смолян Недялко Славов заяви, че от свое име и от името на правителството и министър-председателя Бойко Борисов пожелава на маданчани здраве, дълголетие и много поводи за удовлетворение в ежедневието. Той поздрави и мюсюлманите за Курбан Байрама, отправи добри пожелания към заетите в минната промишленост.

Славов подчерта, че „Горубсо-Мадан“ е предприятието, получило най-авторитетната награда тази година, заради устойчивия си ръст по всички показатели. Той се надява този ръст да бъде запазен и предприятието да е все така социално ангажирано, да продължи да бъде част от разрешаването на обществените проблеми не само в Мадан, но и в региона. В словото си той постави акцент на проекта за реконструкция на площада в Мадан и за обновяването на местното читалище.

„Това означава не просто един ремонт на сграда в центъра на Мадан, а достойно уважение към всички читалищни, културни дейци, на всички самодейци, те са тези, които предават на поколенията българските традиции и обичаи. Тези съвременни будители заслужават наистина да работят в такава благоустроена среда“, посочи областният управител.

Той подчерта също, че правителството подкрепя всяка една община в Смолянска област за очаквани и приветствани от хората инициативи, което ще бъде политиката му и занапред без оглед на политическа принадлежност, религиозни, етнически и социални различия.

Кметът на община Мадан Фахри Молайсенов, приветства жителите и гостите на града с празнично слово. В него той припомни, че преди 65 години с Указ на Народното събрание Мадан е признат за град.

Сред официалните гости на празника бяха още депутатът от ГЕРБ д-р Красимир Събев, шефът на „Минстрой холдинг“ проф. Николай Вълканов, изп. директор на „КЦМ 2000“ АД инж. Румен Цонев, кметовете на Мики (Гърция), Рудозем, Неделино, Баните, Чепеларе, Белица, проф. д-р Любен Тотев – ректор на Минно-геоложкия университет.

 

< Назад