20.09.2022

Гари Каспаров: Надявам българите да направят правилния избор и да подкрепят ГЕРБ

Знам, че скоро България има избори и се надявам българите да направят правилния избор и да подкрепят единствената партия в България, която стои на правилната страна на историята. ГЕРБ е с твърда и правилна позиция за войната в Украйна. Това заяви световният шампион по шах Гари Каспаров по време на среща с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и представители на МГЕРБ.
„Каспаров е един от големите борци за демокрация и срещу диктатурата. ГЕРБ, а и нашите партньори от СДС сме на твърда позиция, ще я отстояваме и след изборите. Русия ще я има, руският народ не ни е противник и се надяваме един ден и тя да бъде в световната демократична общност“, обясни Борисов. Той бе категоричен, че войната в Украйна трябва да спре, агресията трябва да престане и да се възстанови териториалната цялост. По думите му ние сме много уязвими от подобни действия на Балканите. Те са прекроявани няколко пъти. „Затова днес позицията трябва да е повече от ясна и аз благодаря, че на Запад са я чули и както винаги са държали на нас. Благодаря на Гари за посещението“, допълни председателят на ГЕРБ. Той припомни, че ГЕРБ беше партията, която внесе закон да дадем оръжие на Украйна. Първи сложихме украинското знаме, и до днес то седи в централата. Първи казахме, че това е агресия и това трябва да спре     Бойко Борисов посочи, че цялата европейска общност, ЕС и НАТО, трябва да се опълчат на тези действия.
"Нашата партия обяви 100%, пълна диверсификация от "Газпром", ядреното гориво, и младежите събраха 50 хил. лв. и ги изпратиха на техните украински колеги", изброи лидерът на ГЕРБ. Без да шумят, преди няколко дни от партията са осигурили почивка на Слънчев бряг за 44 деца с шестима ръководители. "Изкараха прекрасна ваканция - музеи, изложби, развлечения. Отърваха се за седмица от войната, с наш превоз. Докато другите говорят, ние действаме", подчерта експремиерът.
„Ситуацията може да бъде обяснена с шахматна аналогия. В политиката няма сиви петна - всичко е бяло и черно и е важно да се заеме правилната позиция“, коментира Каспаров.  По думите му повечето европейски страни са в правилната позиция, макар да има и такива като Унгария, но е изключително важно всички европейски държави като България, да заемат категорична позиция, която да не води до негативи за държавата. „Представлявам руската опозиция извън страната и имаме ясна и категорична позиция, имаме три изисквания- пълна украинска победа, изплащане на репарациите и военните престъпници да понесат наказание. Работим с еднакво мислещи партньори от двете страни на Атлантическия океан и използвам възможността да подкрепя всички, които мислят като нас, както е в случая с ГЕРБ“, допълни световният шампион.


< Назад