18.09.2018

ГЕРБ дари средства на религиозните храмове в Смолянска област

ГЕРБ дари за пореден път средства на религиозни храмове в Смолянска област. Депутатът и общински ръководител д-р Даниела Дариткова и областният координатор на партията Николай Мелемов връчиха по 3000 лв. на църквата „Св. Петър и Павел“ в с. Соколовци и на джамията в с. Ряка. Мечитът в рудоземското село Сопотот получи 1000 лв. Парите са осигурени от ПГ на ГЕРБ.

Църквата „Св. Петър и Павел” в село Соколовци е построената през 1836 г. Тя е една от 8-те църкви, изградени в Смолянско със специален турски ферман. Средствата бяха връчени на Петър Шукеров, който е касиер на храма. Той заяви, че дарената сума ще се използва за довършване на магерницата /столова/ към църквата, където ще се правят помени и курбани от местното население.

Средствата, предназначени за джамията в смолянското село Ряка ще се използват за изграждане и монтаж на покрив на новоизградената част към молитвения дом. Парите бяха предоставени на Салих Куцов, имам на селото.

Кметът на с. Сопотот Селви Асанлитцки пък получи средства за закупуване и поставяне на котел за парно в местния мечит.

„Бъдете здрави и благословени за това, че помагате на религиозните храмове в Смолянско да съществуват и да крепят вярата на хората. Тя ги зарежда с енергия, с надеждата за по-доброто, което предстои. С молитва и благодарност ще се обръщаме, всеки към своите духовни водачи, да пазят и закрилят това приказно място – Родопите, и неговите сплотени жители! “, заявиха представителите на двете вероизповедания.

Д-р Дариткова изрази мнение, че трябва да сме съпричастни и да подкрепяме българските религиозни институции в цялата област, без значение каква религия изповядват. „Помагали сме и на църкви, и на джамии. Ще продължим да го правим, защото Смолянско е пример за силна толерантност, сътрудничество и взаимно уважение между различните религиозни общности. Нека в трудни моменти се обръщаме към силата на духовността и да работим за повече солидарност и взаимноуважение“, призова депутатът от ГЕРБ.

< Назад