10.10.2016

Ирена Соколова: Румен Радев е един дезертирал военен, влязъл в обувките на Корнелия Нинова

Медия: „Канал 3" и „Радио К2"

Ирена Соколова, народен представител от ГЕРБ, председател на Жени – ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2", коментира актуалните обществено-политически теми

Откриването на президентската кампания на ГЕРБ

„Това е умният ход, който прави ГЕРБ още със старта на кампанията“, каза Соколова по повод началото на своята предизборната кампания, която ГЕРБ даде днес в зала „Арена Армеец“.  По думите на председателя на Жени-ГЕРБ възможността 15-те хил. души, присъствали на събитието, да се докоснат до кандидатите за президент и вицепрезидент, ги мотивира допълнително, карайки ги да участват пълноценно в процеса. Соколова коментира искането на премиера Цачева да бъде първа на първи тур.

„Естествено, че ще сме първата политическа сила. Механично сме повече. Ние градим и нарастваме прогресивно – за това е естествено. През всичките тези месеци, в които се обикаля от място на място, се вижда как нараства спиралата на подкрепа“, каза Соколова.

По отношение на изказването на Георги Марков по време на събитието в „Арена Армеец“ и неговата аналогия за политическата ситуация у нас с приказката „Снежанка и седемте джуджета“, Ирена Соколова посочи, че бившият конституционен съдия има уникалната способност да казва думи, които залепват като марки в мозъка на всеки и се помнят винаги.

Според Соколова най-подходящата приказка за ГЕРБ е „Тримата братя и златната ябълка“, а Беновска й подари една от червените ябълки от масата в студиото на предаването.

„Плодът е символът на знанието и умението. Аз приемам тази ябълка като „златната ябълка“, каквато е и ГЕРБ, защото колкото и да се опитваха партиите през годините да се доберат до златната среда, не успяха. Българинът обича средата, спокойствието, сигурността, защитата. Той е лъган, обиждан, репресиран“, каза Соколова.

На въпрос за това кое ще мотивира българина да гласува, Соколова отговори, че всеки ще намери личната мотивация да гласува, през личното си убеждение за това. Соколова коментира и думите на ген. Радев, който определи Цецка Цачева като „Бойко Борисов с очила и пола“.

Румен Радев

„Това, че Румен Радев внася това разделение мъж-жена, е проява на много лош вкус. Той се опита да уязви г-жа Цачева, но всъщност отправи едно много силно послание към българите – че г-жа Цачева е силната ръка, която може да управлява и тя го е доказала“, каза още Соколова.

„Никога българинът няма да уважава един дезертирал военен“, допълни Соколова коментара си за ген. Радев. По думите и това, че той си отива от армията в такъв тежък момент, тръгвайки по политическия път, е дезертьорство, бягане от отговорност и предателство към Родината.

„Този, който козируваше на Бойко Борисов, сега се опитва да му е опозиция. Той вече не вдига телефона и на г-н Първанов, който го издигна, номинира и посочи пръв. Сега започна да се кланя на Корнелия Нинова. Той се обу сам в нейните обувки“, продължи Соколова анализа си за ген. Радев.

Татяна Дончева

„Движение 21“ е една партийка, която е фракция от голямата лява, която се изявава предимно в сутрешни блокове с един много хаплив език“, смята Соколова. Тя определи визията на Татяна Дончева като „твърде пъстра и твърде фриволна“. Според Соколова един президент трябва да бъде в строг костюм, изчистено и без много аксесоари. Народният представител от ГЕРБ посочи и положителните качества, които според нея притежава Татяна Дончева.

„Тя има точен изказ, добър, мащабен поглед“, посочи Соколова и добави, че българинът не обича крайностите, за това ще избере златното сечение.

Ивайло Калфин

„Калфин показа лицето си на един умерен, провеждащ добра политика политик. Но както казваше съвсем наскоро един наш симпатизант – избрал е грешната партия. Той не прояви характер, а АБВ направиха генерална грешка като напуснаха коалиционното управление. Ивайло Калфин сутринта хвалеше премиера, а следобяд вече се отричаше от него, което не се забравя. Тази двойственост няма да бъде простена“, каза Соколова. По-думите й на Калфин му е малко щедростта, за да признае доброто и той трябва да убеди своята партия да мисли по-щедро, в емоционалния смисъл на думата.

Красимир Каракачанов

„При него негативният ефект идва от това, че винаги в 20-те години на прехода той се появява от някъде, обаче никога не стига до края. Някак си като започнато, но недовършено“, каза Соколова. Според нея Каракачанов е добър историк, който много добре разказва исторически факти, които да обслужат съответна теза, която защитава. Българинът, обаче не обича крайностите, в това число и крайния патриотизъм, по думите на Соколова.

Росен Плевнелиев

„Колкото и да се опитва да се внуши недоброто президентство на Плевнелиев, нека да кажем, че този български президент в своя мандат съумя да удържи страната да не влезе в конфликт, съумя да излъчи две служебни правителства, които да работят добре, съумя да овладее протестите, които разлюляваха страната“, каза Соколова по отношение на президента Росен Плевнелиев.

< Назад