19.01.2015

Ирена Соколова: Социалните теми, свързани с майчинството и с равните условия на труд, ще бъдат сред приоритетите ни

Медия: Радио „Фокус“.

Водещ: Ирена Соколова бе избрана единодушно за нов председател на ЖЕНИ-ГЕРБ на общото събрание на организацията. За нейната кандидатура гласуваха 475 делегати. Против и въздържали се нямаше. Ирена Соколова е социален психолог, психотерапевт, магистър по психология. Завършила е Училището за политика „Димитър Паница“. Тя е и областен управител на Перник. За приоритетите на новия председател и за идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов партията да издигне жена за кандидат президент ще говорим в следващите минути с Ирена Соколова. Добър ден. 
Ирена Соколова: Добър ден на вас и на слушателите на Радио „Фокус“. 
Водещ: В началото, г-жо Соколова, първо честит избор и второ – с какви приоритети, с какви идеи за развитието на Организацията ЖЕНИ-ГЕРБ започвате този мандат? 
Ирена Соколова: Благодаря за поздравленията. Приемам избора естествено като огромна отговорност. То е признание за работата, която имаше нашата организация в продължение на 7 години. То е признание за всичките жени от всички области и общини, в които женската организация на ГЕРБ е изключително силна, много дейна, много последователна и търпелива в работата си. Естествено това, че аз я оглавявам отнася към мен предизвикателството да достигна до всеки един, да намеря най-добрия начин заедно да осъществим желанията си и за израстване на партията и за развитие на страната. Това, което смятам за нужно и това, което споделяме в организацията ни и заедно с нашия зам.-председател на Женската организация на Европейската народна партия г-жа Мария Габриел, както и с г-жа Дорис Пак – председателят на Женската организация на Европейската народна партия, е че имаме нужда от това женските ни организации да обърнат внимание на най-значимите социални и не само социални теми, които са важни за обществото ни. Безспорно благотворителните акции и темите свързани с отглеждането на децата, с майчинството, с женското здраве, с равните условия на труд, с равните условия на заплащане, насилието над жени, насилието над деца, разбира се насилието в света, изобщо. Това са темите на женските организации, защото женската природа умее да владее този диалог, който да довежда до добри резултати. Затова е най-добре тези теми да бъдат представени и идеологизирани. В никакъв случай не бих искала това да се прочита в противовес към мъжете, по никакъв начин. Няма и сянка в нашата организация от феминизъм, ни най-малко. Просто си даваме сметка къде женската природа може наистина да помогне. Знаете, че предизвикателствата на ежедневието ни са белязани с дефицити от търпение, спокойно приемане, толерантност или в намирането на верен път един към друг. На преден план излизат именно диалогичните умения на женската природа. 
Водещ: Преди дни едно проучване на неправителствена организация, посветена на жените в бизнеса показва, че въвеждането на квоти за минимален брой жени в бордовете, има ефект. Нужни ли са такива квоти в политиката в България? Защото този дебат, знаем на европейско равнище, в Европейския парламент (ЕП) върви много отдавна. Бяхме свидетели дори при новата Европейска комисия (ЕК) на връщане на първия състав заради недостатъчния брой жени. У нас как стои този въпрос, според вас? 
Ирена Соколова: Мисля, че нашата страна е едно голямо потвърждение на изключението, че ние го нямаме този проблем. И в предишните мандати, в които аз бях народен представител в 41-во и 42-ро Народно събрание (НС) и в сегашното НС, наличието на жени и на мъже, т.е. не е най-точната дума, но изборът на мъже и на жени за народни представители не се влияе от това какъв е половият признак и дали имаш Х-хромозома в генотипа. Всъщност, важното е дали човекът стои здраво на мястото си, дали постига резултати и дали в общността е разпознат като човек, който върши работа. Мисля, че това е критерият. Освен това вие знаете колко много имаме на управленски позиции. Как да не се гордея с устойчивата и подредена група на Женската организация на ГЕРБ, в която са запазени местата на най-добрите – председател на НС, кмет на столицата на България, най-успешният кмет, който сме имали, десетки други кметове и областни управители, вицепремиер на страната, най-успешните министри. Пак казвам: умението на жената да е диалогична и да е много последователна, понякога изглеждаме по-слаби, понякога изглеждаме по-търпеливи, но всъщност това е умение. Това е голямото умение да проведеш политика, която искаш с добронамереност и с уважение към отсрещната страна. 
Водещ: И тук стигаме до идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов споделена вчера пред вашето събрание – ГЕРБ да издигне жена за кандидат за президент на изборите за държавен глава, които предстоят следващата година у нас. 
Ирена Соколова: Прекрасно предложение. Адмирирам изборът и заявката на г-н Борисов. Както винаги той е човекът, който предлага най-добрите и иновативни идеи. Казвам иновативни, защото в главата на някой толкова силен лидер, друг, различен от г-н Борисов може да дойде идеята най-емблематичният пост в страната ни – президентският пост и най-представителната позиция, президентската, в ръцете на жена. Това може да го направи само един много, много силен, много зрял човек. Благодаря му за това. Той знае, че това ще бъде добро решение. 
Водещ: Накрая да ви попитам първите и предстоящи задачи в новото ви качество на председател на ЖЕНИ-ГЕРБ – най-неотложните, най-належащите? 
Ирена Соколова: Имам задачата се видя с всички областни координационни лидери по места. Задължително трябва да направим среща с всяка структура. Ние имаме два органа на управление. Разбира се, Националният изпълнителен съвет, който избрахме вчера е управленският орган, но Национално координационният съвет, който се състои от председателите от местните лидери на женските организации, областните секретари на женските организации – това е тази креативна работна част, която отнася идеите от национално на регионално ниво и обратно дават добрите регионални структури, така че да се превърнат в национална политика. Много гъвкава организация имаме, много диалог помежду ни и с много желание за работа. Още вчера след избора първите думи, които бяха на дамите там не бяха, „О, чудесно, много хубав избор“, а бяха „Сега е време да се хващаме и да работим“ и какво по-прекрасно от това да чуеш, че срещу теб има хора, които искат да работят, имат идеи и просто трябва да си вътре в този процес, да си част от този процес. Аз им благодаря от все сърце.

 

< Назад