24.04.2013

Искра Фидосова: През следващият мандат ще настоявам за преизчисляване на пенсиите

Водачът в листата на партия ГЕРБ за област Монтана Искра Фидосова се срещна с жители на селата Расово и Аспарухово в община Медковец. Тя направи отчет за свършеното от нея и колегите й депутати от ГЕРБ от област Монтана в предишното народно събрание и представи плановете си за следващия мандат.

     Фидосова обяви, че през следващия мандат ще настоява за преизчисляване на пенсиите на хората, които са работили 40 и повече години. Тя обясни, че в момента се е получила една несправедливост, породена от точковата система за пенсиониране, при която хората, пенсионирали се в периода 2000-2007 година получават пенсии от 140-160 лева въпреки многото си трудов стаж. Фидосова коментира, че ситуацията у нас и кризата в света позволяват пенсиите да се вдигната най-много с 20-30 процента, но не със 100-200 процента. Тъй като увеличение с 10-30 лева не би решило проблемите на хората с ниски пенсии, то по-добре е те да бъдат преизчислени, обяви водачът на листата на ГЕРБ за област Монтана. Тя се обяви и за съобразяване на размера на енергийните помощи за отопление през зимата с доходите на всеки подпомаган, за да може средствата да стигат до крайно нуждаещите се от тях.

     Фидосова заяви, че има много възможности за наемане на работа по социални програми, но се оказва, че хората в селата не знаят за тях и не подават документи, за да бъдат назначени. В същото време безработицата в селата на област Монтана остава много по-висока от средната за страната.

     Със средства по европейски програми в момента в село Расово се изгражда канализация и се строи пречиствателна станция. В област Монтана се строят още пет пречиствателни станции, а има спечелени проекти за още шест, обяви Искра Фидосова.

     Водачът на листата на ГЕРБ за региона обяви, че през мандата на партията в региона са инвестирани повече от 250 милиона лева. За пълна подмяна на водопровода и канализацията в община Лом са отпуснати 96 милиона лева, за община Монтана – 57 милиона лева. За изграждане на обходен път около Монтана – 43 милиона лева, за пътя Монтана-Берковица-София през старопланинския проход Петрохан – 37 милиона лева. Средства са отпуснати и за четвъртокласни пътища в област Монтана – през лятото ще бъдат изцяло ремонтирани шосетата между селата Копиловци и Говежда и между село Крапчане в област Монтана и град Криводол в област Враца.

Болниците в Монтана и Лом в момента се ремонтират и обновяват с нова модерна апаратура, която ще позволи ранна диагностика на много онкологични и други заболявания. В Монтана предстои откриване на висше учебно заведение – филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев”, обяви Искра Фидосова.


< Назад