15.05.2014

Ивайло Московски: Ситуацията в енергетиката наподобява фалита на банките през 1996 година

Водещ: В петък ГЕРБ ще внесат четвъртия си вот на недоверие към кабинета Орешарски за провала е енергетиката. За аргументите по този вот и очакванията от дебатите разговаряме с Ивайло Московски – народен представител от партията. Г-н Московски, какво доведе до този вот на недоверие? Какви обстоятелства ви предизвикаха за него?

Ивайло Московски: Ние сме длъжни да информираме обществеността. Като опозиционна партия това минава през дебат в парламента. Проблемите са толкова тежки, че ние считаме за достатъчни аргументите, за да искаме вот на недоверие на министъра персонално по енергетика и икономика, а оттам и на целия кабинет. Основанията са ни много. Ситуацията в енергетиката наподобява фалита на банките през 1996 година. Цялата система е в колапс. Задълженията на НЕК само през последната една година на управление на това правителство надминават 600 милиона. Дефицитът в системата на Националната електрическа компания е над 3 милиарда. Българският енергиен холдинг го оставихме с три милиона задължения, а в момента е с над милиард. На лице е абсолютно хаотично разпределение на функциите и на задълженията между отделните субекти по веригата в енергетиката. За първи път се случва дружествата да теглят заеми, с които да си разплатят заплатите. Визирам ТЕЦ Марица изток 2, които взеха 20 милиона, за да си платят заплатите, а това е прецедент, който никога досега не се е случвал. Междувременно това, което се опитаха да направят, са чисти спекулации и популизъм, тиражирайки версията, че сега се изнасяло повече ток - ако те сравняват периоди от една и съща година, например месец март с месец юли, където, разбира се, има разлика, но не е определящо. Но ако на годишна база се сравнят показателите между 2010, 2011 и 2012 година с произволно взета дата от тях до 2014 година ще се види, че и това не е вярно. Така че, общо взето некомпетентност и до голяма степен умишлени действия за банкрутиране на системата.

Водещ: Искахте официално счетоводните баланси на НЕК и БЕХ. Не ги получавате. Защо?

Ивайло Московски: От два месеца ги искаме, включително на две заседания на Комисията по енергетика, лично към изпълнителната директорка по НЕК, допълнително чрез комисията към НЕК.

Водещ: Защо не ви ги предоставиха?

Ивайло Московски: Вижте, това е информация, която няма как да бъде скрита. Тя рано или късно ще излезе, просто цифрите са страховити и за това не ни се предоставят. Още повече сега преди изборите. Така че, те най-вероятно ще излязат официално след изборите. Разбира се, убеден съм, че се правят манипулации или опит за манипулации с тези цифри, но в крайна сметка може да се обзаложим, че без увеличаване на цената на електроенергията няма да мине. Според нас, вероятно към 1-ви юни цената ще бъде увеличена, но трябва да ви кажа, че дори с 15 процента да увеличат цената на електроенергията, дефицитите в системата на енергетиката са такива, че дори това увеличение няма да покрие загубите. Надяваме се, обаче поне да спре процеса на допълнително задлъжняване на дружеството.

Водещ: Когато говорим за провал в енергетиката, няма как да не засегнем темите за неясното поведение на управляващите по руските енергийни проекти у нас. Основната безспорно е свързана с „Южен поток”. Те ще влязат ли в мотивите за вота?

Ивайло Московски: Няма как да не влязат. При положение, че от един месец Европейската комисия е стартирала наказателна процедура към България по темата за енергетиката. Вътре са засегнати три основните теми. Едната е възможността на гражданите да избират доставчика на електроенергия, втората е темата за „Южен поток” и третата тема е за „независимостта” на ДКЕВР. Така че, темата „Южен поток” ще влезе и ние при всички положения ще потвърдим нашето становище и в дебата. Убедени сме, че този проект при определени условия е полезен и трябва да бъде реализиран, но съгласно европейското законодателтво, което среща съответно и отпора на депутатите БСП.

Водещ: От Реформаторския блок ви предоставиха документи за това, че промените в закона за енергетиката на практика са „съгласувани” с „Газпром”. Това не е обичайна практика в европейските страни.

Ивайло Московски: Ние използваме функциите си на народни представители и тази информация е описана детайлно в писмо, с което изискваме от министъра на икономиката да ни предостави самите документи, а не само списък със заглавията на тези документи. Защото противоречията са много, тъй като Явор Куюмджиев твърди, че няма такова писмо. Нека да видим, ако няма – добре, но ако съществува… Той твърди, че това било вътрешно съгласуване на експерти от министерството, при което аз му зададох въпрос „След като министерството разработва промените в закона, защо ги внасяте вие като народни представители”, при което той отговори само, че това му позволява закона.

Водещ: Добре, а защо ги внасят тези промени депутати, а не министри?

Ивайло Московски: Логично е този, който се аргументира и разработва темата, той да внесе предложението, за да може да отговори на възникналите въпроси. Според мен, тук си става въпрос за чист лобизъм, който ако се докаже, че има такива документи всъщност, ще стане и факт на българското общество.

Водещ: Не се ли заобикаля по този начин и диалога между правителството и Европейската комисия и в частност с еврокомисаря по енергетиката?

Ивайло Московски: Не случайно казвам, че по наша информация има изпратени три въпроси към Министерство на икономиката, които са на практика първата стъпка към наказателна процедура за България. Изключително недоверие има, не само от Европейската комисия ами и от всички останали наши партньори спрямо поведението на това правителство и респективно към Министерство на икономиката и енергетиката.

Водещ: Господин Московски, какви са очакванията ви от дебатите? Ще се стигне ли до такива, защото ако внесете вота в петък, заседанието на парламента трябва да бъде насрочено не по-късно от седем дни след внасянето му? Тоест, два дни преди европейските избори на 25-ти май.

Ивайло Московски: Ако парламента действаше по същия начин, както действаше и до сега, нямам съмнение, че трите партии ще се обединят основно БСП, ДПС и „Атака” и този вот да не мине. Ние сме длъжни да светнем лампичката на българското общество и да покажем, че там предстои голям проблем. А той е факт и рано или късно балона ще се спука и хората трябва да са наясно, че освен чрез повишаването на цената на електроенергията може да се мине и през още по-драстични мерки, за да се стабилизира системата.

Водещ: Смятате ли, че този вот изобщо ще се дебатира преди евроизборите?

Ивайло Московски: Това зависи от ръководството в парламента. По правилник трябва между 3 и 7 дни да заведат дебата и един ден след изтичане на дебата да бъде гласувано. Как ще се организира ръководството на Народното събрание, не мога да кажа. Ние бяхме така любезни да изчакаме до последно да ни бъдат предоставени данните, които сме изискали от НЕК, Министерството на икономиката и енергетиката и от БЕХ. За съжаление, и към днешна дата, и към петък предполагам, когато ще внесем вота, такива данни най-вероятно няма да ни бъдат дадени. Той и министърът отговори писмено, че в момента това не е било възможно, което аз не мога да си представя, при положение, че лично аз в Комисията по енергетиката попитах изпълнителния директор дали може да ни предостави данни и тя ми каза: „Не мога”. И аз я попитах: „Добре, вие по какъв начин заемате този пост, след като не знаете дружеството, за което сте отговорна, какви задължения има към днешна дата”? Това е елементарно нещо, което всеки ръководител трябва да знае.

Водещ: Какъв отговор получихте?

Ивайло Московски: Отговори ми, че не може да ми ги даде и така. Към момента не ги знае, това беше отговора. Затова, най-малкото, което очакваме от този вот, е българското общество да научи поне публично: Министерството на енергетиката и икономиката и въобще хората, отговорни за тази система не знаят какви са данните за състоянието на енергетиката.


< Назад