26.09.2022

Иван Митев, кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС: 70 млн. лева за заплатите на артистите в България потънаха някъде в „промяната“

Над 100 роли в драматични и музикални постановки на сцената на великотърновския театър, участие в повече от 15 български филма, четири уникални книги за театралната дейност във Велико Търново. Това е само малка част от биографията на Иван Митев – един от най-обичаните актьори в историческата и духовна столица на България Велико Търново.

Поколения помнят неговите изяви на сцената като Синът в „Животът - това са две жени“, Иван в „Женско царство“, Константин Преславски в „Цар Симеон Велики“, Драгалевски в „Двубой“, Дон Кихот в „Човекът Ла Манча“, Аврам Немтур в „Железният светилник“, Господа в „Църква за вълци“, Петър във „Величието Асеневци“,  Странджата в „Хъшове“, Поп Кръстю в „Покаяние”, Поп Стайко във „Вражалец“, Михал в „Зех тъ, Радке“ и т.н.

 „Сватбите на Йоан Асен II“, „Зарево над Драва“, „Записки по българските въстания“, „Дякон Левски“, „Столичани в повече”, „Откраднат живот“, „Изповед“ са само част от филмовите и телевизионни продукции, в които е участвал великотърновският актьор. Той е автор и на различни литературни и драматургични текстове, драматизации, сценарии за театрализирани възстановки  и др. 

Мисията на живота му обаче е дългогодишният му труд по издирване и възстановяване на архивите, свързани с театралната дейност във Велико Търново през периода 1879-2020 г. Резултатът - няколкостотин гигабайта дигитализирани архиви, около 40 000 театрални снимки и портрети и книгите му „Театърът, наречен „Надежда“, „Хроники от едно театрално столетие“, „Театърът, наречен Кисимов“.

Най-новата му книга „Театрални мигове от вечността“ е естествен завършек на поредицата. Тази книга е своего рода енциклопедия, събрала в себе си, чрез фотографии и биографични данни близо 500 творци, минали през града и пълна картина на всички премиери и театрални събития във Велико Търново през отминалите 152 години.

Посветен на театъра, Иван Митев никога не е бил встрани от случващото се в страната. С десетки бележити предци в рода си – войводи, революционери, войници за Майка България, той никога не се отказвал от своите десни убеждения и е сред първите участници в демократичните прояви във Велико Търново през 1989 година. Още  преди падането на Живков от власт, чете в парк „Дружба“ първата прокламация за съд на първия партиен  и държавен ръководител и на Политбюро . Води митингите на СДС в старата столица, сред първите членове е на „Подкрепа“. Нееднократно „съветван“ от служители на тогавашната милиция  и на ДС, Иван Митев не променя възгледите си и е сред първите привърженици на ГЕРБ във Велико Търново, а от 2011 година и член на партията.

И в политиката, и в работата си като актьор, Иван Митев следва заветите на двама свои учители – големия български актьор Апостол Карамитев и учителя му в театралното дело Константин Димчев. По време на снимките на „Сватбите на Йоан Асен II“ Апостол Карамитев попитал младото войниче от масовките защо иска да стане актьор. Митев му отговорил простичко, че иска да учи хората на добро. Тогава големият творец го заклел никога да не предава това свое обещание. Димчев пък го убедил, че ако промени дори един човек със своята игра на сцената, значи е успял.

Това важи и за политиката – ако промениш живота дори на един човек към по-добро, значи си на прав път, казва Иван  Митев.

Като човек, съпричастен към съдбата на своите колеги, той не крие гнева си от това, което се случва през последната година в страната ни в областта на културата. 70 млн. лева бяха договорени от Съюза на артистите в България по време на третото правителство на Борисов за повишаване на заплатите на актьорите в страната. Тези пари потънаха незнайно къде по време на управлението на един псевдоминистър, наричан Просто Наско, казва Иван Митев. Във великотърновския театър в момента работят млади и талантливи момчета и момичета, завършили НАТФИЗ, които започват със стартова заплата от 740 лева. С удръжките вземат по около 500 лева. Слава богу, в лицето на директора Васил Вълчев театърът ни намери един добър стопанин, който успя да преведе културната институция през трудната последна година въпреки „промяната“, имаме по 30-35 представления на месец, с много приходи. Работим с режисьори - големи имена в българския театър, посочва още Иван Митев.

Актьорът не крие възмущението си и от това, че правителството на Петков-Василев спря финансирането на едни от най-важните археологически разкопки във Велико Търново и региона.

Иван Митев е убеден, че само стабилно правителство, съставено от ГЕРБ-СДС, ще успее да постигне утвърждаването на висок обществен статус на културните дейци, каквато е една от главните цели в раздел „Култура“ в програмата на партията.

Удвояване на възнагражденията на работещите в културния сектор до началото на 2025 година, пряк ангажимент на държавата за развитието и популяризирането на българската духовност са други постижими цели в програмата на ГЕРБ, стига хората да проявят разум на 2 октомври, казва още обичаният великотърновски актьор.

< Назад