09.10.2019

Кандидатът за кмет на Несебър Атанас Терзиев: Ще върна правомощията на кметовете на кметства

Кандидатът за кмет на Община Несебър Атанас Терзиев пое ангажимент при бъдещ мандат на управление да възстанови отнетите правомощия на кметовете на кметства, за да могат да решават проблемите на местните жители.

„През последните два мандата общинският кмет в Несебър Николай Димитров отне правомощията на кметовете на кметства, концентрира властта и бюджета на цялата община в свои ръце. Така кметовете на съставните селища гр. Св. Влас, гр. Обзор, с. Равда, с. Тънково и други се оказаха с права на наместници“, така описва ситуацията Атанас Терзиев. Сред аргументите му са проведени разговори с кметовете по съответните населени места. „Някои от тях изказаха мнение, че бюджетът също е централизиран и не могат буквално един молив и тефтер да закупят без позволение. Същевременно жителите имат нужда от различни услуги, които така стават недостъпни за тях или отнемат много повече време“, коментира кандидатът за кмет на Несебър от ГЕРБ.

„Кметовете на кметства са законно избрани от гражданите. Те са легитимните управители на съответното населено място. Те трябва да имат делегирани бюджети, за да си вършат работата. Ако не се справят, пак гражданите ще решат съдбата им на избори“, допълни Терзиев. Затова и като ангажимент в програмата си за управление залага осигуряването на делегирани бюджети на кметствата.

Това е само част от административната реформа, която предлага Атанас Терзиев. Друга негова идея е да се назначат административни директори на Стария град и Слънчев бряг, с ранг на заместник-кметове към Община Несебър. „Те ще ръководят проектите на своя територия и ще са в постоянен контакт с жителите на съответното място“, пояснява Терзиев. Според него Специалният статут на Стария град в Несебър и натрупаните през годините проблеми в Слънчев бряг изискват такъв индивидуален подход.

 

 

< Назад