28.01.2022

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: Абсолютно належаща е спешна държавна подкрепа за кризата с тока

Абсолютно належаща е спешна държавна подкрепа за решаване на кризата, в която общините изпадат с непосилните цени на тока. Точно преди година борсовата цена беше 104 лева за мегаватчас, днес е близо 580 лева. Заради огромния ръст вече е нерентабилно общините да купуват ток на свободния пазар.

Това заяви кметът на Велико Търново и областен лидер на ГЕРБ Даниел Панов по време на сесия на Великотърновски общински съвет. Панов посочи, че вече близо 50 общини имат сериозни проблеми и ограничават потреблението чрез различни мерки, включително и гасене на осветлението.

За Велико Търново проблемът същи излиза на дневен ред и през януари се очаква около 2,5 пъти по-висока сметка за електроенергия. До 31 декември Старата столица бе на фиксирана цена от близо 90 лева на мегаватчас – 6 пъти по-ниска от актуалната борсова стойност. Заради огромната разлика процедурата за нов доставчик на свободния пазар се провали – класираните на първо и второ място фирми се отказаха. Проблемът касае всички общински структури, училища, детски градини и ясли, социални услуги, болници, посочи Панов.

Дори с общинските икономии е непосилно решаването на проблема без компенсиращ механизъм от държавата. Още от октомври миналата година заедно с Националното сдружение на общините поставяме този въпрос пред изпълнителната власт. Въпросът остава отворен, продължаваме разговорите с Министерство на финансите. Общините трябва да получат възможност да плащат тока за собствени битови нужди по аналогия с битовите клиенти. Не може една социална услуга или детска градина да бъдат третирани като производствено предприятие, каза още кметът.

Краткосрочните мерки за икономии във Велико Търново са следните: общинските сгради преминаха на един източник на отопление, 1500 улични лампи са с променено часово време на работа, предстои намаляване на мощността, за да не ги спираме. Изключено е художественото и архитектурното осветление на музейни обекти, църкви и обществени сгради. „Няма обаче да оставим нито децата и социалните услуги на студено, а на този етап осветлението във Велико Търново и селата няма да бъде спирано нощем“, коментира Даниел Панов.

Още тази година Община Велико Търново ще смени 1600 лампи в големите квартали с LED-осветление, обсъжда се монтирането на възобновяеми енергийни източници на покривите на общинските сгради.

Заместник-председателят на Общинския съвет и съветник от ГЕРБ Росен Иванов разкритикува БСП за популисткото им поведение. Той посочи, че вместо да питат кмета защо цената на тока расте, този въпрос следва да го отнесат към представителите на собствената си партия в Народното събрание и в изпълнителната власт, включително и към своя вицепремиер и министър на икономиката.

< Назад