23.10.2023

Култура, туризъм и образование – какво предлагат кандидати за общински съветници от ГЕРБ-Пазарджик? Вижте в статията

Освен амбициозните цели, които политическа партия ГЕРБ винаги си е поставяла в реализирането на различни инфраструктурни и инвестиционни проекти, не по-малко внимание се е обръщало през годините на образованието и културата. Драстичното увеличение на учителските заплати на национално ниво е само една малка част от всичко, което ГЕРБ направи в образователната сфера. Ремонтирани бяха десетки училища, физкултурни салони и читалища. По отношение на трите сектора на общинско ниво, политическа партия ГЕРБ може да се похвали с кандидати за общински съветници, за които тези теми са добре позната и имат конкретни цели, за които биха работили. Едно от знаковите лица за партията в областния град - Гинче Караминова, отправи предложение за създаването на културно-информационен център в град Пазарджик. Центърът, за осъществяването на който Караминова ще работи, следва да бъде активно действащ общински орган. Неговата цел е да инспирира дейност, която не се извършва от културните институти – да рекламира културно-историческото наследство на Пазарджик и да работи в посока на привличане на повече туристи в общината. Гостите на града ще имат свое място, на което ще могат да се запознаят с културата, историята, съвремието и известните личности от община Пазарджик. На това място те ще могат да получават информация за всичко това. Специализираният орган ще има за задача да привлече и вниманието на туроператори от други градове и държави, които на свой ред да насочват туристи към града, включвайки го в своите програми. Караминова споделя и че е нужно изработването на маршрутна карта с всички интересни обекти в региона. Не е тайна, а и Гинче Караминова е категорична, че нашата община е богата в културен и исторически план. Според нея е особено важно да популяризираме всичко това, за да стане достояние на възможно повече хора. Един такъв проект би имал и своята младежка насоченост, допълва Караминова, като в продължение на мнението си подчертава, че в такъв Център, място за квалификация и усъвършенстване ще намерят млади хора, знаещи чужди езици, които да вземат участие при запознаването на чуждестранни туристически групи с интересните кътчета от нашия град. Това на свой ред ще въздейства благоприятно за тях и тяхното патриотично възпитание и дух.

Кандидатът за общински съветник от ГЕРБ-Пазарджик, от гражданската квота, Димитър Хаджидимитров е човек, за когото образованието е не само житейско поприще, а и призвание. Той е добре познат на пазарджиклии като дългогодишен преподавател и педагог, но в последните години се утвърди като синдикален деец към КТ „Подкрепа“. Понастоящем, Хаджидимитров е областен председател на синдикат „Подкрепа“ за Пазарджик, а преди това ръководеше синдикалната секция с ресор „Образование“. Хаджимитров винаги е бил обществено активен в темите, свързани с образованието, като и този път, в качеството си на кандидат за общински съветник, той има какво да добави като посока, в която трябва да се върви. За Димитър Хаджидимитров е важно да продължи работата в синхрон на Министерство на образованието и науката с общинските образователни институции, за разширяване на дуалното професионално обучение, с оглед необходимостта на местната индустрия. Дуалното обучение предоставя уникална възможност да се усвояват професионални умения, а не само знания и то в реална работна обстановка, категоричен е Хаджидимитров. Той е на мнение, че издръжката на детските градини на национално ниво, следва да бъде увеличена, защото към момента общините дофинансират градините. Друга тема, която той засяга е нуждата от силна стипендиантска програма и материално стимулиране на изявени в спорта, културата и науката деца от предучилищния етап на образованието. Допълнителният стимул ще покаже отношение на институциите към бъдещите поколения. Хаджидимитров смята за важно да бъде все по-широко застъпен обмена на училищата с културните институции – музеи, театри, галерии и др. Работейки се в тази посока у децата ще се възпита чувство на патриотизъм и усет към културата и изкуството. Дисциплината в училище е сред темите, по които Димитър Хаджидимитров неведнъж е говорил. Той е на мнение, че следва да се задълбочи партньорството на общинската администрация, съвместно с РУО-Пазарджик, Агенция социално подпомагане и Държавна агенция закрила на детето за пилотни проекти, модели и методи в рамките на закона, за подобряване на училищния психоклимат, което да доведе до подобряване на дисциплината в клас. Това ще доведе до подобряването и до по-ползотворен и ефективен учебен процес, както и до превенция на негативните прояви. Необходимо, според Хаджимитров, е и задълбочаването на работата на образователните институции с Комисията за борба с противообществените прояви, както и с МВР, за безкомпромисна борба с наркоразпространението сред учащите.

Кандидатите за общински съветници Гинче Караминова и Димитър Хаджидимитров се явяват от листата на ГЕРБ-Пазарджик. Номерът, с който политическа партия ГЕРБ се явява на предстоящите на 29 октомври избори е 7.

Листата с кандидати за общински съветници на ГЕРБ-Пазарджик може да разгледате тук: https://www.facebook.com/photo/?fbid=655208050072496&set=a.252818060311499

< Назад