28.08.2023

Магистралата от София до Тирана се превръща в стратегически европейски приоритет

Магистралата от София до Тирана се превръща в стратегически европейски приоритет. Албания е поела стабилен курс към присъединяване към Европейския съюз и показва изключително постоянство и воля в осъществяването на програмата за реформи. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ (ЕНП) Андрей Новаков в Тирана на среща със заместник министър-председателя и министър на инфраструктурата Белинда Балуку. Двамата обсъдиха стратегически европейски проекти, насърчаващи свързаността в Югоизточна Европа. Акцент беше поставен и върху военната мобилност и възможността за оптимизиране на основни пътни артерии в ЕС така, че те да бъдат годни и за придвижване на военна и отбранителна техника. Като приоритет на регионалното сътрудничество между България и Албания те откроиха изграждането на европейския транспортен коридор No. 8, свързващ Адриатическо и Черно море. 

Андрей Новаков е на работно посещение в Албания по покана на нашето посолство в Тирана в качеството си координатор на ЕНП в Комисията по Регионална политика в Европейския парламент и член на Делегацията за връзки с Албания. Той разговаря и с председателя на Комисията за европейска интеграция на албанския парламент Йорида Табаку. Двамата направиха преглед на отношенията на страната с Европейския съюз и изтъкнаха сътрудничеството между парламентите на ЕС и на Албания като важен фактор за прилагането на Споразумението за стабилизиране и асоцииране.

С министъра на вътрешните работи на Албания Таулант Бала Новаков обсъди въвеждането на ключови реформи,  необходими в контекста на политическите и икономическите критерии за членство в ЕС. Двамата откроиха стабилността и сигурността в страната като основна предпоставка за насърчаване на чуждестранните инвестиции, икономическия обмен и туризма. Като конкретна сфера за сътрудничество беше споменат сектор транспорт с акцент международен превоз на стоки и товари.

На среща с българската общност в Елбасан, организирана от посланика на България, Ивайло Киров, Андрей Новаков подчерта, че хората като тях са истинският мост и връзка на България и Албания, защото са отлично интегрирано малцинство, успяват да съхранят българската си идентичност и в същото време със своите труд и постижения да са част от развитието на страната.

Андрей Новаков е член на Европейския парламент за втори пореден мандат. През последните пет години той е част от преговорния екип на Европарламентa за ежегодните бюджети на Европейския съюз. Той е координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие и участва в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT).

< Назад