30.01.2015

Мария Габриел, ЕНП/ГЕРБ: Положението в Мали трябва да остане в дневния ред на Европа

Децентрализацията е едно от условията за трайно политическо решение в Мали

 

На проведеното заседание на Делегацията в Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС беше обсъдено положението в Мали в присъствието на малийски политици, религиозни лидери и представители на гражданското общество. Делегатите от Мали подчертаха необходимостта темата да се поддържа в европейския дневен ред, следвайки международната донорска конференция през 2013 г., благодарение на която бяха мобилизирани повече от 3 милиарда евро помощ за Мали.

 

Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел подчерта няколко ключови елемента за стабилизиране на ситуацията в Мали. Децентрализацията е едно от условията за трайно политическо решение. От друга страна е важна превенцията и обучението на младите хора, така че те да могат да намерят своето място в малийското общество. В този контекст е ключова и ролята на духовните лидери и гражданското общество. На следващ ред Мария Габриел приветства инициативите и добрите практики, споделени между Мали и Мароко за обучението на имами, което е един от начините за борба с религиозния радикализъм.

Евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел подчерта и ключовото значение на участието на жените в мирните процеси и вземането на решения. Тя увери малийската делегация в подкрепата на Европейския парламент по въпросите за правата на жените и равенството между половете. Европейските депутати и представителите на Мали се обединиха в идеята за серия от парламентарни инициативи за възобновяване на международната мобилизация в подкрепа на Мали.

 

< Назад