14.03.2018

Милена Дамянова: От април започва програма за кариерно ориентиране на учениците от 6 и 7 клас

Програма за кариерно ориентиране на учениците от 6 и 7 клас стартира Комисията по образованието и науката в Народното събрание и Съветът на жените в бизнеса в България. За това се договориха на работна среща председателят на Образователната комисия Милена Дамянова, председателят на Съвета на жените и главен изпълнителен директор на „СИМЕНС-България" инж. Боряна Манолова и членът на Управителния съвет на Съвета  инж. Ваня Кънева.

„Програмата ще стартира от последната седмица на април и включва запознаване на учениците с различните професии и възможности за работа и обучение. Уроците ще се водят от най-добрите работници и служители на компаниите, които вече са поискали да участват в инициативата.  Целта е учениците да получат реална представа за възможностите, които има за тяхното кариерно израстване, много преди реално да изберат какво ще учат в гимназията или по-късно.  Целта е да направим работеща програма, която да е полезна за всеки ученик“, коментира Дамянова. Според инж. Манолова по-този начин фирмите ще имат още един шанс да работят пряко с образователната система. „Има чудесни млади хора, които са направили успешни кариери и които с удоволствие ще разкажат за тях на учениците“, подчерта и инж. Кънева.  В училищата ще влизат не само топ мениджъри на компании, а служители и работници, които ще разказват за личния си опит и избор на професия.

Това е втората инициатива на Милена Дамянова и Съвета на жените в бизнеса в България. През миналата година се проведе едногодишна Лидерска академия за млади директори на училища.

 

< Назад