16.02.2019

Милена Дамянова в Перник: Качественото образование е шансът на България да бъде развита и технологична държава

Качественото образование е шансът на България да бъде развита, технологична държава. Днес нашите деца са на един клик разстояние от целия свят. Това е най-голямото предизвикателство, не само пред образователната система, но и пред бизнеса и пред цялото общество. Това заяви председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова в Перник в рамките на граждански диалог „Европа в нашия дом“. В срещата участие взеха зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, народните представители от ГЕРБ Красимир Велчев, д-р Александър Александров и Борислав Борисов и зам.-кметът по образованието на Перник Севделина Ковачева. Във форума участваха много представители на институции, организации, училища и детски градини, образователни експерти и студенти.

„Една много важна тема, която за съжаление често пъти остава встрани от разговорите ни за Европа, е какво ни дава членството в ЕС. Всичките европейски програми и политики, които реализираме, са помощта на европейските средства. Европа е нашият дом и от нас зависи как  ще си подредим приоритетите с възможностите, които тя ни дава. А те са изключително много“, сподели Милена Дамянова. Тя подчерта, че инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето на страната ни. „Ние водим последователна  целенасочена политика в подкрепа на българския учител. За да имаме знаещи и можещи деца, е нужно да имаме мотивирани преподаватели“, коментира още Дамянова.

По време на дискусията беше отбелязано, че през 2019 г. за първи път средната брутна учителска работна заплата изпреварва средната за страната. 1,380 млрд. лева се инвестират в учителите само в рамките на мандат 2017-2021.

„Образованието е основен и стратегически приоритет на правителството, който е поставен както на национално, така и на регионално ниво. Това е израз на една постоянна политика, която цели устойчиво, качествено и модерно образование, което да гарантира добра реализация на всички деца“, каза на свой ред кметът на Перник д-р Вяра Церовска. Градоначалникът отбеляза, че ГЕРБ е първата политическа сила, която осъзна, че образованието е в основата на всички позитивни процеси в едно общество.

„В Перник има невероятно много ученици, които са носители на множество награди на регионално и национално ниво. Те са първенци на олимпиади и състезания, с които ние се гордеем“, допълни кметът.

Зам.-председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Красимир Велчев отбеляза, че целта на реформата в сектор „Образование“ - на инвестициите в образователната инфраструктура, на ръста на заплатите и увеличаването на възможностите за обучение и квалификация на учителите, е тази професия да има своето заслужено обществено признание. Той беше категоричен, че вече се виждат първите резултати от политиката на правителството през последните две години за подобряване на образованието.

Зам.-кметът Севделина Ковачева представи справка за направените  ремонтни дейности в учебните заведения на територията на общината. Тя отбеляза, че и през 2019 година приоритет в политиката на кметския екип ще бъде подобряването на материалната база на образователната инфраструктура.

 

< Назад