04.06.2020

Митрополит Иоаникий и съветници от ГЕРБ към кмета на Созопол: Премахнете сектантската плоча от града

В срок до 3 дни да бъде премахната плочата, свързана с организацията „Шри Чинмой Център“, която беше тържествено поставена от кмета Тихомир Янакиев (БСП) и председателя на Общинския съвет Георги Пинелов в центъра на град Созопол. Искането е внесено в морската община от общинските съветници от ГЕРБ.

Това се случи след като местните общественици се запознаха с писмо от Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий. В него той пише, че е получил тревожни сигнали от граждани на Созопол, свързани с поредица съвместни събития между Община Созопол и организацията на Шри Чинмой. Общинските съветници от ГЕРБ също сезираха митрополита.

В писмото до кмета Янакиев, с копие до общинските съветници, Негово Високопреосвещенство Иоаникий изказва своите притеснения, че „на централната алея в града, в непосредствена близост с православните храмове и светите мощи на св. Йоан Кръстител, е поставена паметна плоча с цитат, рекламиращ името и идеите на сектантския водач Шри Чинмой. 20 деца, техни учители и родители са били въвлечени в тази проява, без те да са били предварително уведомени кой стои зад инициативите“.

Митрополитът се обръща към кмета с думите:

„Уважаеми г-н кмете, сектите и култовете по целия свят постоянно използват образователни, културни, социални, миротворчески и спортни инициативи за пропагандиране на идеите и личността на своя духовен водач. В случая целта е същата – обществеността на град Созопол и особено децата и младежите да чуят за Шри Чинмой, а в последствие по-задълбочено да се поинтересуват от неговата личност и да се превърнат в негови последователи и членове на сектата“.

От Православната ни църква обясняват, че в много държави култът към Шри Чинмой и неговите организации са считани за опасни и са включени в списъците на сектите, притежаващи характеристики на тоталитарни религиозни общности. В своите книги Шри Чинмой принизява семейната институция и напада християните, като уронва престижа на светата ни Православна църква.

„В името на доброто бъдеще на младото поколение и в съответствие с националните и духовни устои на нашето общество настояваме пропагандирането на сектантските инициативи да бъде прекратено и да бъде премахната паметната плоча на Шри Чинмой от централната алея на град Созопол. Тази плоча считаме за поругаване светостта на нашите духовни чада“, пише Митрополит Иоаникий.

Общинските съветници от ГЕРБ настояват кметът Тихомир Янакиев да не политизира повече темата в опит да прикрие истината, да се извини на гражданите на Созопол и в най-кратки срокове да премахне плочата.

 

 

< Назад