16.07.2018

Народни представители се срещнаха със самодейци във ветринското село Невша

Самодейци от с. Невша, община Ветрино посрещнаха в читалище „Нива 1901” председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и варненските депутати от ГЕРБ Нели Петрова, Таня Петрова и Емилия Милкова.

В края на юни представители на местния фолклорен състав посетиха парламента със съдействието на народния представител Нели Петрова и отправиха покана към Цвета Караянчева да им гостува при предстоящата си визита във Варненска област. Днес председателят на НС беше приветствана в селото от кмета на община Ветрино д-р Димитър Димитров и кметът на Невша Зоя Атанасова.

„Само когато сме заедно и предаваме нашите традиции и фолклор на следващите поколения, можем да оцелеем като нация”, категорична бе Караянчева в обръщението си към самодейците и аплодира изпълненията, с които топло я посрещнаха. „Продължавайте да пазите българския дух! Предавайте на своите деца и внуци богатството на българския фолклор. Бъдете живи, здрави и все така млади по дух!”, пожела председателят на НС.

„Читалището ни е основано през далечната 1901 г. и е най-старото в община Ветрино. Гордеем се да бъдем част от единствения самодеен сатиричен състав в Североизточна България, с който сме донесли на своя роден край много грамоти и награди. Този месец ни предстои да участваме и във фолклорния фестивал в Карнобат”, разказа Георги Бонев. Самодейците запознаха председателя на НС и депутатите със своята дейност и с интересната история на селото. Те високо оцениха засвидетелстваното им внимание и изказаха специални благодарности към Нели Петрова, която подпомага финансово много от инициативите на състава, към кмета на общината д-р Димитър Димитров и Общинския съвет, които винаги ги подкрепят и са предприели основен ремонт на читалището.

Цвета Караянчева и варненските депутати разгледаха с интерес и православния храм „Св. Атанасий” в Невша, където отец Георги им разказа за извършеното цялостно обновяване на църквата.

По-рано днес народните представители посетиха и Ветрино, като се срещнаха с кметове на населените места в общината и представители на местната администрация. Дискутирани бяха националните политики в областта на културата и образованието.

Емилия Милкова отбеляза, че и трите читалища в общината – във Ветрино, в Невша и в Неофит Рилски, работят много активно, а библиотеките им са част от програмата „Глобални библиотеки”. „В четвъртък бяха отпуснати предвидените от държавата 1 млн. лв. за обновяване на библиотечните фондове. Разчитаме тази сума да бъде оптимално оползотворена, за да се осигурят нови книги за читателите”, информира Милкова.

Д-р Димитър Димитров запозна народните представители с европроектите, които се изпълняват и със стартиралата реализация на  мащабна реконструкция на водопровод във Ветрино и Белоградец. „Ще бъдат подменени около 15 км от водопроводната мрежа. Стойността на проекта е 5,8 млн. лв. без ДДС”, информира кметът и отправи специална покана към председателя на НС да бъде гост на празника на общината догодина, когато Ветрино ще празнува своята 40-ата годишнина.

Тази вечер Цвета Караянчева ще присъства на тържествената церемония, с която в Летния театър в морската столица ще бъде открит Международният балетен конкурс. Председателят на НС е патрон на балетната олимпиада във Варна, която е най-старият и най-престижният балетен  конкурс в света.

 

 

< Назад