18.05.2015

Народният представител Евгени Стоев: Правителството работи така, че да не загубим нито едно евро от новия програмен период

Почти 21 милиарда лева е получила България от Европейския съюз за периода от 2007 – 2014 година. Това личи от отговор на финансовия министър Владислав Горанов до великотърновския народен представител Евгени Стоев, във връзка с поставено парламентарно питане. В него Стоев е поискал информация за баланса между изплатените от страната ни вноски към ЕС и получените средства по европейски програми, фондове, преки плащания и други инструменти.

Над 14.7 милиарда повече са влезли в България, в сравнение с направените от страната вноски, личи от официалната информация. В бюджета на европейската общност държавата е внесла общо 6 208.66 лева, като последната ни вноска от 2014 е в размер на 954.85 млн. лв.

Спирането на европрограми при управлението на кабинета „Орешарски“ се е отразило върху цифрите, сочат данните на финансовото министерство. През 2013 година страната ни е усвоила 3 840.89 милиарда. Настоящото управление, което поемайки властта в средата на следващата година успя незабавно да отблокира всички европейски средства, има принос към факта, че през 2014 г. сме получили от ЕС 4 345.85 милиарда лева – или с почти милиард повече.

„Кабинетът на Бойко Борисов успя, буквално дни след като пое управлението, да върне доверието на Европа към България и да отпуши европейските програми. Работи се така, че да не се загуби нито едно евро и от новия програмен период до 2020 г.“, заяви народният представител Евгени Стоев.

< Назад