23.09.2018

Народният представител Иван Миховски посети Трюфел фест в Угърчин

Народният представител от ГЕРБ-Троян Иван Миховски посети Трюфел фест, който по традиция се провежда в Угърчин. Той поздрави кмета на общината Станимир Петков и неговия екип за отличната организация на събитието, което събира вече трета поредна година тук хора от близо и далеч.

„Целта на Феста е не само да се популяризира скъпата гъба в България, но и да се опазят находищата, да има регламент. Защото масово се търсят трюфели, а находищата се унищожават. Това трябва да се регламентира със Закон за лова, да има за всеки един вид трюфел сезон, в който да се търси, да има санкции“, поясни угърчинецът Цветозар Мичевски, собственик на фирма, която изнася екзотичната гъба за Италия. Той също така подчерта, че по този въпрос вече е провел срещи с народни представители, като с организацията е съдействал именно Миховски.
Тазгодишният Трюфел фест започна със състезанието „На лов за трюфели“, в което участваха 10 кучета и техните собственици. Награди имаше за всички. А готвачът Ути Бъчваров приготви за гостите омлет с трюфели.

99,9 процента от черния трюфел се изнася за чужбина, като най-големият пазар е Италия. В България с лов на трюфели се занимават около 10-15 хиляди души.


Първият ден на Феста продължи до късна вечер, днес изненадите за гостите продължават.

< Назад