04.02.2021

Народният представител Маноил Манев представи в Стара Загора новия си роман

Народният представител от ПП ГЕРБ Маноил Манев представи в Стара Загора новия си роман „Стига, рече Господ“. Авторът се срещна със свои приятели, единомишленици и с почитатели на литературата в залата на Драматичен театър „Гео Милев“. На срещата присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, който е депутат от ГЕРБ от Старозагорски район, и заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. Преди представянето на книгата Манев направи кратък отчет на дейността си като народен представител, като акцентите са събрани и в специално тиражирана листовка.

Пред хората в залата депутатът обобщи, че се води от разбирането, че всеки политик е длъжен да превъзмогне личните усещания и слабости и да работи за това хората да приемат националните ценности. Маноил Манев е убеден, че всеки, но най-вече политиците трябва да се откажат категорично от темпераментния южняшки манталитет първо да мразиш, да си гневен и да ненавиждаш, след това да разговаряш и да търсиш конструктивните решения. Много важно е да се събудим от сънищата, в които живеем днес и да разберем, че една държава се състои и крепи на институции. И институциите съвсем не са хората, които в момента се намират в тях, обясни депутатът. Държавата се крепи на институциите и те не трябва да бъдат „убивани“, за да имаме бъдеще като нация – обобщи той.

Точно тези политически разбирания са залегнали като идеи и в романа на Манев. Жанрово той може да бъде оприличен като фантастика, също и като екшън, а за някои части и като наръчник по оцеляване. С автобиографичния си изказ се допира и до мемоарите. Пародията и хипербулата са често използвани похвати. Аналогиите обаче са преки, недвусмислени и директни. Подтекстът в романа задава изводи, които са оставени на читателите. Книгата на Маноил Манев е едно видение за обърканото ни ежедневие в дни на пандемия, което дори и облечено в кожата на сюрреалистичното, оставя у читателя до голяма степен едно усещане за реалност.

„Стига, рече Господ“ не е роман утопия или антиутопия. При представянето на книгата журналистът и публицист Ива Николова определи любовта, като чувството, което доминира. Преплетени са сюжетни линии, предадени през погледа на хора от различни поколения, но различията са само привидни, защото ценностите са едни и същи и те са предадени от баща на син и дъщеря - анализира Ива Николова.

Не е нужно да се правят аналогии с други литературни образци. Сюжетът поставя героя пред избор между задълженията му на политик и човешката загриженост за близките му хора и това е основната линия на разказа. В романа на Маноил Манев понятието „дълг“ не е разделено на половинки, героят му успява да съхрани това чувството единно и се ръководи от него във всеки един момент при необичайните и страшни сблъсъци, през които го води разказът. 

Маноил Манев обяви, че работи върху следващата си книга. „Пиша тези книги, защото има много неща, които искам да кажа, но част от тях могат да бъдат казани и разбрани само чрез художествената литература“ – обясни авторът.

< Назад