02.02.2015

Народният представител на ГЕРБ-Разград Валентин Василев даде пресконференция във връзка с програмата за безвъзмездно саниране

На проведената днес пресконференция, народният представител от ГЕРБ д-р Валентин Василев даде разяснения във връзка с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Той поясни ползите от програмата, чрез която ще се намали разхода на домакинствата за енергопотребление, увеличаване цената на имотите и придобиване на нов и модерен облик на сградите.

„Ресурсът отпуснат за осъществяването на тази програма е 1 млрд. лева. На територията на всички 265 общини в Република България ще се извършват дейностите по програмата за саниране на многофамилните жилищни сгради. Всички собственици, които отговарят на критериите могат да кандидатстват в рамките на 2015-2016 г. и тя ще бъде продължена при наличието на финансов ресурс“, обясни Валентин Василев. Той подчерта, че финансирането на кандидатите е на 100 % и е безвъзмездно.

Василев разясни условията на които трябва да отговарят сградите за да бъдат обект на финансиране. „Сдружението се създава единствено и само за целите на санирането, с цел получаването на финансовата помощ. Необходимо е съгласието на всички собственици на сградата и да се даде пълен достъп за извършването на всички дейности по програмата. Създаденото сдружение подава заявления за интерес и финансова помощ в общината по местонахождение на сградата. Съответната община приема документите за кандидатстване, оценка и одобрение или съответно отхвърляне, ако сградата не отговаря на някое от изискванията“, обясни Валентин Василев.

По думите му, след одобрението на сградата се сключва договор между Сдружението на собствениците и съответната община. Според Василев така се дават правомощия на общината,  в лицето на кмета, да извърши необходимите действия по осигуряване на необходимия финансов ресурс за обновяване на сградата и всички дейности по обновяването й. „След така сключения договор, общината от името на Сдружението сключва договор за целево финансиране с Българската банка за развитие и с областния управител“, подчерта още народният представител.

< Назад