17.03.2015

Народният представител от ГЕРБ Здравко Димитров: В село Първенец да се изгради Етнографски комплекс по подобие на „Етъра”

В село Първенец, област Пловдив, да бъде изграден Етнографски комплекс по подобие на „Етъра”, предложи на откриването на най-новата галерия в Пловдив – „Занаяти” народният представител от ПП ГЕРБ-Пловдив област Здравко Димитров. Той дойде, за да подкрепи майсторите, излагащи свои творби. Депутатът предложи да се потърси по-голямо пространство, където изделията на майсторите да бъдат на постоянна експозиция. Според  Димитров в Етнографския комплекс в с. Първенец ще продължат живота си замиращите стари занаяти, ще могат да се обучават деца, ръчната работа на майсторите ще оживява и ще може да се запазят българските традиции. При споменаване на тази възможност, артистичната общност дошла на откриването, се обедини около идеята да се създаде работна група, която да подготви идейният проект за Етнографския комплекс. След това Здравко Димитров ще внесе предложението за разглеждане в Комисията по култура.

 

В най-новото арт пространство в Пловдив - галерия „Занаяти” е подредена Великденска изложба. Тук е мястото, където пловдивчани и гостите на града могат да видят произведенията, изработени от майсторите от Регионалната занаятчийска камара - Пловдив. Всички творби са съобразени с темата на предстоящите празници по случай Възкресение Христово. След официалната част Здравко Димитров с интерес разгледа художествената керамика, рисувания текстил, тъканите дрехи, дърворезбата, свещарството. В галерията народният представител обърна специално внимание на  произведенията на майсторите на бижута, изделията от стъкло, както и на изчезващите занаяти медникарство и ножарство. В експозицията има подредени още художествено плетиво и везбарство.

 

От Регионалната занаятчийска камара имат желание арт пространството да стане и място за демонстрации и обучение на различни занаяти, където всеки да може да опита своите умения и да се потопи в магията на ръчното изкуство.

 

 

< Назад