12.02.2015

Николай Нанков и Валентин Василев разясниха Националната програма за енергийна ефективност пред жителите на Разград

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и народният представител от ГЕРБ Валентин Василев разясниха възможностите, които дава Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради пред жители на Разград. Заместник-министър Нанков присъства на работната среща по покана на областният управител на Разград Петър Василев. На дискусията присъстваха двамата заместник-областни управители на Област Разград Нурие Црънгалова и Виолета Тодорова. Представител от МРРБ бе и Десислава Йорданова, която очерта подробно стъпките за кандидатстване по проекта и разясни методиката към програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилища.

Пред над 100 домоуправители и заинтересовани от програмата Нанков обясни основните изисквания за кандидатстване по програмата, както и ползите от нея. „Преките ползи от осъществяването на програмата са, че ще се спести количеството на топлоенергията и електроенергията във вашите домове. Ще редуцирате сметките си за ток и топлоенергия, както и ще се подобри облика на града ви“, каза Николай Нанков. Той изброи и няколко косвени ползи, в следствие реализирането на програмата, че ще се реализира една сериозна заетост и ще се подобри бизнес климата в страната.

„Осигурихме 1 милиард със закона за държавния бюджет. Това е първият случай в който 100 % държавен ресурс ще достигне до частна собственост, до вашите домове“, заяви той. По думите му, принципът първи по време, първи по право е най-справедлив, тъй като по този начин средствата ще достигнат до тези, които най-бързо и отговорно са подходили към предоставената им възможност.

„Даваме си ясна сметка, че българите сме скептични към всичко ново, особено когато идва от държавата, общината и разсъждаваме на принципа „къде е уловката“. Убеден съм, че след първата обновена сграда в Разград или съседна област ще се уверите само от ползите на проекта и желанието за кандидатстване ще нарасне“, допълни Николай Нанков.

 

< Назад