04.10.2020

Образованието в условията на Covid-19 коментираха в Каварна

Народният представител от ГЕРБ Даниела Димитрова и заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова посетиха Каварна, където се запознаха с проблемите в сферата на образованието и коментираха актуални въпроси в условията на пандемията от Covid-19 .

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева и председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов, който е и общински ръководител на ГЕРБ в морската община, бяха домакини на поредицата срещи.

Пред представители на учебните заведения от общината  зам.-министър Таня Михайлова акцентира колко е важно да се запази присъственото обучение тази година и призова директори и учители през тази учебна година да са особено отговорни към себе си, защото така ще опазят и останалите. Тя акцентира  върху работата, свързана с кариерното ориентиране на младите хора. Както и на значимостта на заниманията в детските градини, където първо се създава отношение към процеса на образованието.

По повод преименуването на празника 24 май от "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“ на "Ден на българската писменост, просвета и култура", зам.-министър Таня Михайлова подкрепи идеята да се проведе дебат, за да се чуят различните гледни точки, включително и на учителите. Даниела Димитрова се ангажира да инициира такава дискусия, в която учителите от община Каварна също ще могат да се включат.

Конкретни проблемите на училищата от община Каварна бяха обсъдени при посещенията в ОУ „Йордан Йовков“, ПЗГ „Кл. Арк. Тимирязев“ и Детска градина „Калиакра“ – с. Българево. Бяха коментирани състоянието на сградния фонд, осигуряването на учебния процес и  възможностите за привличане на допълнително финансиране за ремонти, реконструкции, оборудване и др. за подобряването на условията в образователната система на местно ниво.

В професионалната земеделска гимназия зам.-министър Таня Михайлова се срещна с учениците, които през февруари бяха върнати с правителствения самолет от Италия, преди страната да бъде окончателно затворена заради пандемията от Covid-19.

От всяка ситуация можете да си направите изводи. А от тази са, че възрастните държат на вас. Това показаха и правителството, и българският премиер. Защото важното беше не само да ви приберем, но важно беше да ви опазим, сподели с учениците Таня Михайлова. И изрази огромното си задоволство, че нито едно от децата не е било заразено.

По-късно беше посетен и Историческият музей в Каварна.

< Назад