31.08.2023

Общинските съветници на ГЕРБ: Община Тунджа отказва да чуе гражданите си по важни въпроси

Управляващите община Тунджа и съветниците на БСП в най-голямата по територия община в област Ямбол отхвърлиха предложението на група общински съветници от ГЕРБ, за провеждане на допитване до гражданите по важни въпроси за развитието на населените места.

Политическият страх и политическият егоизъм надделяха над разума и полезността на това да бъде проведен местен референдум съвместно с провеждането на местни избори в края на месец октомври. „Не искахме да политизираме предварително въпроса, проведохме множество предварителни разговори и имахме уверението за подкрепа на допитването, но се оказа, че управляващите на община Тунджа дори не искат да дебатираме въпросите в ОбС“, коментира председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ Тунджа Атанас Христов.

Кой се страхува от оценката на гражданите на община Тунджа за начина на работа на кмета и администрацията, кой се страхува от мнението на хората живеещи и мислещи за населените места, питат общинските съветници на ГЕРБ.

Провеждането на местен референдум е израз на пряка демокрация, начин да се разбере мнението и отношението на гражданите на община Тунджа към три изключително важни за бъдещето развитие на района теми като сигурността и охраната на селата, чистота и поддържането на населените места и отношението ни към духовността и последния дом на нашите близки, смятат съветниците на ГЕРБ.

„Нашата цел е да предизвикаме размисъл в хората, кое е важното за тях и за общината. Да се поразтърси малко закостенялото дългогодишно управление на кмета на община Тунджа. Затова ще направим допитването“, категоричен е общинският съветник Христо Дянков. И допълва още, че аргументите на кмета, че е скъпо да има общинска охрана и общинско сметопочистване са грешни, защото не е важно колко ще струва  една дейност, а ефектът който ще се постигне с нея във времето. А и на база издръжката на администрацията в община Тунджа тези обществено полезни дейности не са никога скъпи.

От ПП ГЕРБ не се отказват от идеята си и ще продължат реализацията ѝ още в следващия месец със събиране на подписка за провеждане на пряко допитване до гражданите на общината. 1/20 от населението на община Тунджа може да формира задължителния характер на референдума. А промяната в управлението на общината след местните избори ще е гаранция и за ефективно и в полза на хората ново управление.  

Според Христо Дянков и Атанас Христов бюджета на община Тунджа е концептуално сбъркан, без визия, без мисъл за ефективно управление. „Така тази община не може да продължи да съществува, а още по-малко да се развива. Няма заложен нито един инвестиционен проект“, каза Христо Дянков. Само с проекти от типа на „Топъл обяд“ няма развитие за общината. И дава още примери - големият проблем на населените места е водоснабдяването и остарялата канализация, а затова са заделени едва 1 млн. лв. „Неправилно се разпределят средствата в община Тунджа – категоричен е Христо Дянков.

Община Тунджа има нужда от промяна на цялата система на управление и тя предстои, е убеждението на общинските съветници от ГЕРБ в община Тунджа.

< Назад