21.02.2018

Общинските съветници от ГЕРБ-Казанлък почистиха и реставрираха войнишки паметници

В навечерието на 3-ти март общинските съветници от казанлъшката структура на ГЕРБ се заеха с нелеката и отговорна задача да почистят основно войнишките паметници в местния девически манастир "Успение Богородично". С помощта на художника Иван Салабашев, в продължение на два дни, те успяха да отстранят натрупалата се по камъка плесен и да подновят надписите върху саркофазите и надгробните плочи на загиналите герои, в т.ч. и на паметника, отбелязващ събитията в манастира по време на войната.
Общинските съветници от ГЕРБ бяха единодушни, че не могат да са безучастни към белезите, които времето оставя върху паметните плочи. "Това, което направихме, не е нещо, което не е по силите на един обикновен човек, но то ни кара да се замислим и да си спомним за всички онези знайни и незнайни войни, дали живота си, за да е свободна днес България, за да сме освободи ние. Това е повод да помним, че трябва да съхраняваме историята си, че трябва ревностно да я пазим", коментираха от казанлъшката структура на ГЕРБ. Съветниците припомниха, че това не е първата им такава инициатива и са категорични, че няма да е последната. "Реставрирането" и подновяването на надписите на паметниците не е лесна работа. За нея трябва желание и сърце", единодушни са общински съветници от ГЕРБ. 
"Приветствам инициативата, тъй като има голяма доза национално самосъзнание в това, което тези дни направихме заедно", заяви художникът Иван Салабашев, не скривайки своя сантимент, защото както мнозина други, е израснал в района на Девическия манастир. Обителта „Успение Богородично" е неразривно свързана с решителните сражения, състояли се в казанлъшкия край в хода на Руско-турската освободителна война 1878-1878 г. В заключителния етап на войната манастира се превръща в лазарет на руската армия. В него се лекуват много ранени руски войни и български опълченци. Част от починалите от раните си в лазарета, както и в заключителните сражения при Шипка-Шейново, са погребани в терена, непосредствено от северната страна и до абсидата (олтара) на манастира.

< Назад