25.10.2019

Остров Св.Кирик остава изключителен приоритет на държавата, преобразяват го в партньорство с Лувъра

Остров „Свети свети Кирик и Юлита” край Созопол и превръщането му в зона за изкуство продължава да бъде приоритет на държавата и на Министерството на културата. Това потвърдиха от ресорното министерство след разговор с народните представители от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев и Диана Саватева. Поводът за това бе разпространяващите се неверни твърдения в Созопол за прехвърляне на собствеността на острова на общината.

„В морския град по време на предизборна среща на друга политическа формация, жителите на морския град са били заблуждаване за предстояща промяна в статута на остров Свети Кирик. Категорично неверни са твърденията, че той ще бъде прехвърлен на общината. Напротив –  има проект  за превръщането му в остров на изкуствата, а експерти от Лувъра проявяват интерес за инвестиции в културния обект. В това ни увериха и от Министерството на културата. Не бива жителите на община Созопол да бъдат подвеждани по този манипулативен начин. Подобен проект ще бъде от голяма полза за община Созопол и нейните жители, сериозната инвестиция ще даде и тласък за туризма в региона.“, заявяват от ГЕРБ-Бургас.

Бургаските депутати припомнят, че в началото на тази година министър Боил Банов обяви идеята след среща в Париж с френският му колега Франк Ристер. Проектът предвижда сътрудничество със световноизвестния френски музеи, както и партньорства с други европейски институции.

Остров Свети Кирик е обект от огромно културно значение, който има капацитет да  привлича на туристи от цял свят. В района му са намерени множество антики и артефакти. С превръщането му в арт зона  ще могат да бъдат осъществявани множество културни събития, изложби, съчетаване на археология със съвременни изкуства.

< Назад