23.02.2024

Позиция на групата на общинските съветници от ГЕРБ - Варна : Коцев и екипа му опитват груба далавера с общински имоти на тъмно

Груба далавера с общински имоти на тъмно и приемане на бюджет „на коляно“ заради орязани пари  за спорт, здравеопазване, култура и др. се опитаха да пробутат  Коцев и екипът му на последната сесия на ОбС на 21 февруари. Общинските съветници от групата на ГЕРБ настоявахме да отпадне приемането на проекта за бюджет за 2024 г. на Варна, заради грубо нарушение на Правилника за работа на ОбС –материалите от най-важната комисия „Финанси и бюджет“ бяха изпратени на местните избраници  в 20 ч. вечерта преди сесията. Не можем да бъдем пасивни зрители и слушатели за парите на Варна, в каквито искаше да ни превърне зам.-кметът по финанси Христо Рафаилов, който щял да ни разкаже бюджета в детайли. Затова поискахме отлагане  приемането на бюджета за следващата сесия на 29 февруари, но мнозинството в ОбС, т.н. сглобка не ни подкрепи.

Големият фарс се разигра с приемането на годишната програма за управление на общинска собственост, като промени в нея бяха изпратени три минути след старта на сесията в 10 ч. на 21 февруари. Така в 99-та минута отпаднаха 133 незастроени имота и се замениха със 70 нови за ликвидиране на съсобственост. Зам.-кметът по правни въпроси Диан Иванов посочи, че това било политическо решение на Благомир Коцев, който така и не се яви в пленарна зала да обясни, въпреки настояването на общински съветници. Иван Портних постави резонния въпрос каква е прогнозната стойност на отпадналите имоти и съответно на  новите, размери, очаквани приходи и разходи в програмата и няма ли да се наруши балансът на бюджетната рамка с внесените промени. Неподготвен да отговори, зам.-кмет по правните въпроси Диан Иванов си позволи крайно арогантно отношение, натиск за гласуване и отправи лъжливи внушения, че в предните три мандата са били продадени милиони кв. м общинска собственост. На предната сесия го опроверга, не друг, а неговият колега зам.-кметът по финанси Христо Рафаилов, който от  трибуната заяви, че предишната управа на Община Варна нищо или почти нищо не е продала от общинската собственост. Иван Портних и Тодор Балабанов  предупредиха, че с ликвидирането на съсобственост се отключват инвестиционни намерения и бурно строителство на поне 300 нови сгради в града. Да защитят  Коцев и екипа му, както за далаверата с общински имоти така и за бюджета на тъмно,  глас не отрониха от групата на ПП/ДБ в местния парламент, потънаха в пълно мълчание.

Така в тези 100 дни на управление на Коцев и екипа му се наслушахме на лъжи и оправдания, нагледахме се на аматьорщина и стари отпреди 15 години порочни практики.

 Била спряна „инерцията, която се борим ежедневно да наберем, за промяна в градската среда...“, пише Коцев в поредния си ФБ-пост.  Варненци  си мислиха, че опитва да набере скорост, пък той се борил за инерция, която води най- лесно  по баира надолу.

< Назад