01.06.2020

Съветници от ГЕРБ питат БПЦ: Секта ли доведе кметът на Созопол в града?

Какъв религиозен субект и с какъв статут е организацията „Шри Чинмой Център“? Искане за становище по този въпрос са отправили общинските съветници от ГЕРБ-Созопол към Сливенската Света Метрополия и Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий. Повод за това са проведените преди броени дни събития в Созопол под мото „Пробег на мира“ на организация, оглавена от Шри Чинмрой.

„Десетки жители на морската община се обърнаха към нас, тъй като са силно обезпокоени от новата религиозна структура, която е силно приветствана и подкрепена от кмета Тихомир Янакиев (БСП) и екипа му“, коментираха от ГЕРБ-Созопол.

Събитията  включваха дейности изключително с участието на деца и подрастващи. От информация в медиите става ясно, че на 14 май т.г. е приключил 12-годишен съдебен процес между Българската православна църква (БПЦ) и организацията "Шри Чинмой Център". Съдебният иск пред Софийски районен съд на "Шри Чинмой Център" бе свързан с разпространяваната от Центъра за Религиозни изследвания и консултации към Българската православна църква информация за същността на лъжеучението на гуруто Шри Чинмой и за опасностите, които животът в сектата крие за нейните членове. Д-р Десислава Панайотова бе обвинена от ищците в извършване на подбудителни актове на дискриминация.

Върховният касационен съд е оставил без разглеждане жалбата на нео-индуисткото сдружение, с което окончателно остава в сила решението на Софийския градски съд, отхвърлящо всички искове на "Шри Чинмой Център".

Въпреки това в сайта на Община Созопол и в момента може да се прочете информация от 29 май  по повод съвместните инициативи с организацията. Ето част от официалната информация:

„Всички деца, писали есе на тема „Мир“, получиха почетни грамоти от Сдружение Peace run България и подаръци от председателя на Общински съвет, а автора на едно от тях - Теодора Филева бе наградена с медал „Почетен факлоносец на мира“. Организаторите споделиха, че нейното есе ги е развълнувало изключително много и именно в него са открили погледа на основателя на Пробега Шри Чинмой.

Организаторите поздравиха всички присъстващи с песента „Peace run”, композирана от основателя Шри Чинмой, а за финал учениците в един глас изрекоха своето послание :

„О, мечтатели за мир, елате,

Нека вървим заедно.

О, любещи мира, елате,

Нека бягаме заедно.

О служещи на мира, елате,

Нека пораснем заедно!“

и в знак на мира,  пуснаха в небето 2 бели гълъба”.

Общинските съветници от групата на ГЕРБ вече водят кореспонденция със Сливенската Света Метрополия и публично ще оповестят становището й по случая.

< Назад