16.10.2015

Снежана Дукова се срещна с учители и директори на училища в община Троян

Народният представител и член на Комисията по образование Снежана Дукова се срещна с учители и директори на училища в община Троян. Тя бе в града по покана на кандидата за кмет на общината инж. Димитър Шишков и кандидатите за общински съветници от листата на ГЕРБ.

Ние в образованието сме надпартийни. Тук съм да говоря по професионални теми, заяви Дукова, която по професия е филолог, дългогодишен директор на 79 СОУ „ Индира Ганди”.

„Законът за образованието вече е публикуван в Държавен вестник. Знам колко много хора участваха, колко проекти бяха дадени, колко предложения постъпиха - над 4500, знам колко много хора - над 600 човека от професионалната гилдия бяха ангажирани. Образованието трябва да бъде променено, защото от 1991 г. откогато е законът, по който работим в момента, има над 25 поправки и не е синхронизиран нормативната уредба“, поясни Дукова.

„Безспорно направихме много компромиси, защото законът трябваше да е приет от всички. Той обаче смени философията на образованието, като се опира на добри традиции и практики, които са подбирани“, каза още тя и поясни, че голяма част от него прави много плавен преход към нова система, насочена към намаляване на неграмотността в България, към изпълняване на стратегическата европейска рамка на образование, към добрите традиции и добрите европейски и световни практики. Дукова акцентира, че този закон няма да има поднормативни документи. Той акумулира в себе си и правилника, който е в настоящия закон, и законът за степента на образование. Ще влезе в сила от 1 август 2016 г., а значителна част от нормите, които са заложени в него, ще влязат поетапно във времето.

Най-важното според мен е, че той обръща пирамидата и двете фигури, които са много важни, са детето и учителят, подчерта народният представител. Дукова обърна внимание на това, че се сменя институционалната среда, която е в момента, с динамична и действаща, обслужваща детето среда - тоест не детето ще се съобразя със средата, а средата ще се съобразява с детето. В закона са заложени преди всичко мерки за компетентност и стандарти - 19 на брой, които са подзаконови нормативните актове, които ще бъдат в 6-месечен срок направени от Министерство на образованието и които ще дадат рамката за промяна на учебните програми, за учебния план и учебници.

Дукова говори с колегите си още за променената система за образование, за заплатите на учителите, за това трябва ли да има избор на учебници или трябва да има само по един учебник по предмет, за пенсионирането на учителите, за финансирането на училищата и други професионални теми.

В хода на срещата се чуха много мнения, зададени бяха много въпроси, а директорът на СОУ „Васил Левски” в Троян Розалина Русенова й благодари, че само два дни след обнародването на закона, Снежана Дукова е на среща с колеги в Троян и че ГЕРБ направи така, че новият закон за образование да бъде факт. Тя покани народния представител да посети училището й.

 

 

< Назад