02.10.2017

Тома Биков: Борисов е в пряк контакт с Путин и Ердоган и не му е нужна Нинова като посредник

Медия: ,,Беновска пита" по ,,Канал 3" и ,,Радио К2"

Интервюто е от предаването,,Беновска пита" по ,,Канал 3" и ,,Радио К2"

 

Водещ: Родствените скандали с Делян Добрев? Кметът Беливанов – има ли вина? Какво се случва в БСП?

Тома Биков: Делян Добрев е базисно почтен човек и не е издържа на „помията", която се изсипа по него – с лъжи, полуистини или фалшиви диаграми за братовчеди и роднини. Съжалявам за случващото се, но виждам, че Добрев има подкрепа от ГЕРБ, както и от хора, които не са симпатизанти на партията. Надявам се Добрев да преосмисли решението си, защото това, което прави си струва.

Водещ: Има декларации в подкрепа на Добрев от Добрич, Разград, ГЕРБ-жени, Русе, Младежкото ГЕРБ, Ловеч, Кърджали, Велико Търново, София; с официални позиции са излезли председателят на НС Димитър Главчев, министърът на правосъдието Цецка Цачева, председателят на правната комисия Данаил Кирилов, Десислава Атанасова и т.н. От ГЕРБ убедени ли сте в правотата на Добрев?

Тома Биков: Лично за мен Добрев е невинен и свързвам случая със скандала около НДК и уволнението на Боршош при изнасянето данни от министър Лиляна Павлова за случващото се в НДК, която въпреки всичко запази поста си, и „Суджук"-гейт в Добрич, когато Борисов сезира прокуратурата и Мартинов лично си подаде оставката. Добрев и структурата в Хаскова свалиха доверието си към кмета Беливанов, заради подозрения за нерегламентирани контакти с определени бизнесмени от града, и защото няма как те да носят политическа отговорност за неговите действия, но в случая този, който е посочил нередностите – подава оставка, а Беливанов пуска отворено писмо от Монако без да споменава възможна оставка. Хвърля се кал срещу Добрев, но не и срещу Беливанов, които също е избран от ГЕРБ и хората, които нарича „анонимници" – членове и симпатизанти на ГЕРБ. Това е много по-сериозен проблем и не е просто скандал в определена община. След президентските избори през 2016 ГЕРБ обяви нов курс на партията и в месеците между президентските и парламентарните избори се случиха промени в публичното поведение, в новото НС половината от ПГ на ГЕРБ са първомандатни депутати, преструктурират се местните структури, защото отговорността на партията при над 20 кмета на областни градове, над 100 кмета в общините е огромна.

Водещ: Смятам, че случаят в Хасково е „разпад", както го определя Корнелия Нинова. БСП също изпитва вътрешни противоречия, но не по такива причини, а заради междуличностни конфликти.

Тома Биков: Според мен конфликтите в БСП са заради духовни причини – половината партия обича Бах, а другите Моцарт. Корнелия Нинова говореше същото и преди да загуби изборите през март, когато уж БСП щеше да управлява. Самокритичността в ГЕРБ е на високо ниво и има желание за вдигането на критериите за влизане в политиката и упражняване на власт. Така процедират сериозните партии, а несериозните коментират другите и пускат пощенски кутии да разпространяват фалшива информация по медиите и да си мислят, че по този начин ще спечелят доверието на хората.

 

Водещ: БСП провериха ли информация на острието си Елена Йончева срещу Добрев? Какви ще са мерките срещу Беливанов?

 

Тома Биков: Учуден съм нейното поведение и от стратегията на БСП да пуснат точно нея за „острие", защото самата тя е живяла с министър-председателя по това време  – Сергей Станишев и е правила документални филми за БНТ, но е твърдяла, че нейната работа няма никаква връзка с работата на човека, с когото съжителства. Бях склонен да разбера доводите ѝ, тъй като не бях наясно с личните им отношения и нямах основание да се интересувам.

Водещ: БСП не са ли прекалено наивни, че не са проверили информацията на Йончева за роднини на Добрев работещи в Хасково?

Тома Биков: Защо да проверяват? Въпросната братовчедка на Добрев е назначена от кмета Беливанов и Йончева допълни, че и кметът, може би, има вина, но ако беше толкова скандализирана от ситуацията трябваше да поиска оставката и на кмета.

Водещ: Какви мерки ГЕРБ ще предприеме към Беливанов?

Тома Биков: Свалянето на политическото доверие е най-тежкият акт за една организация и той трябва да реши дали е способен да управлява, въпреки че е загубил обществената подкрепа, защото ГЕРБ са 1 милион и 100 хиляди български граждани, а в Хасково 20 хиляди души. Много трудно се работи ефективно, когато нямаш подкрепа. Обществената подкрепа към БСП в Хасково е равна на двама или трима общински съветници.

Водещ: Според социолози ГЕРБ поддържа рейтинга си и го повишава.

Тома Биков: Така е. Случващото се не е просто скандал, а е промяна, която се разбира от голяма част от хората.

Водещ: Кога ГЕРБ ще излезе от „цироковете" и скандалите?

Тома Биков: В ГЕРБ избягваме персоналните обиди и в участието си днес по медиите Добрев го доказа, като не си позволи да лепи етикети.

Водещ: Защо Йончева не иска да седне лице в лице с Добрев?

Тома Биков: Най-вероятно няма да издържи, пък и за нея по-важното е да бъде чута, въпреки че Добрев не е от шумните хора и щеше да я изслуша, но не е сигурно, че тя щеше да чуе него. Личното атакуване сваля нивото в политиката, но е нормално всяко управление да прави политически грешки, но не е хубаво диалогът да се сваля на такова нищо.

Водещ: Борисов и България мост или врата са между Европа и Турция?

Тома Биков: Според мен страната ни не трябва да бъде мост към Турция или някоя друга държава, а трябва да е врата, която понякога се отваря, понякога се затваря, а за да бъде така – България трябва да бъде в много тесни връзки със съседите си и това, че те са готови за подобни разговори, които в миналото не са били възможни, показва възможност за дефиниране на общи интереси. Ето например Вишеградската четворка, която има тежест в Европа и по отношение на Русия и САЩ, защото са определили общите си интереси, но България е в друг регион и следователно приоритетите и интересите са по-различни. Ако се достигне до общи интереси в нашия регион всички ще спечелят от това. ГЕРБ се занимава с много по-сериозни проблеми на страната, а БСП няма потенциал да осъзнаят важността на ситуацията. ГЕРБ следва програмата си и е поела ангажимента към обществото.

Водещ: Русия заплаха ли е за България? Русия има скрита политика – стратегът на тяхната политика ген. Решетников е дошъл в България да съветва Корнелия Нинова за избора на президент. Дали Нинова е причината за „демонтажа" или БСП като цяло е неподходяща за общуване с Русия?

Тома Биков: В доклада на Министерския съвет е записано, че Русия се явява предизвикателство за стабилността на региона, имайки предвид обтегнатите отношения с НАТО, но никъде не е споменато, че Русия е враг. БСП беше демонтирана като посредник между България и Русия, което изключително много вбеси БСП, но нямаме и посредник с Турция. Решетников преди няколко месеца каза, че ГЕРБ е по-предвидим политически субект, за разлика от БСП, които говорят едно, а след изборите правят друго. Генералът визираше спирането на „Южен поток" по времето на мандата на БСП и Пламен Орешарски. БСП са наранени от това, че вече не са мост между България и Русия и в продължение на много години са паразитирали в политиката по този въпрос. БСП винаги е подходяща, а причината е Борисов, който предпочита да има пряк контакт с Путин и Ердоган и го има. Отношенията с Русия са добри – има приток на руски туристи, водят се разговори за газовия хъб, има общи проекти, в които двете страни защитават националните си интереси, но се достига до консенсус. Няма нужда от хора, които да стоят като посредници, хора, които обичат или мразят Русия – не може да има чувства. Нека изпитваме чувства само към собствената си родина. Уважавам Русия и нейната култура, но това не означава, че при разговорите за газовия хъб трябва да подарим всичко на нея.

 

Водещ: Защо се създава впечатление, че сме в раболепни отношения – американският посланик бива уведомяван за случващото се от разни партии, а той ще ни разкаже по телевизията какви самолети да се купуват, и не трябва ли ако Тръмп има да казва нещо на Борисов и Радев да го направи по утвърден дипломатически начин?

Тома Биков: Заради това са посланиците, а и страната ни е съюзник със САЩ, пък и един от кандидатстващите самолети е американският Ф-16, но е очевидно, че ще има среща между Борисов и Тръмп.

 

Водещ: Подходящ ли е Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата?

Тома Биков: Да. Комисията през последните 10 години е изкарала на бял свят хората с агентурна принадлежност, а сега този разговор трябва да се пренесе на историческо ниво и комисията да започне да анализира процесите и конкретния период, защото повечето досиета са извадени. БСП очевидно няма да издигат кандидат за председател, но след като не им харесва Тодоров, както и на либералната общност – нека да предложат алтернатива.

Водещ: Коя е либералната общност?

Тома Биков: Това са умните красивите, протестърите, либерални интелектуалци. БСП предлагат статутът на комисията да бъде свит и да бъде вкарана в държавния архив под формата на отдел, въпреки че са инвестирани много пари в нея. Ние няма да оттеглим предложението си.

Водещ: Защо ДПС Ви обвиниха в ксенофобия и поискаха оставката на председателя на комисията по вероизповедания Красимир Велчев?

Тома Биков: Това обвинение е несправедливо. Предложеният от ДПС закон е направен така, че да не бъде приет, защото се иска финансова компенсация за хората пострадали по времето на социализма, както и за техните наследници, без да се уточни кои са те, колко поколения и т.н. Този разговор е много труден за водене през 2017 година, защото е в миналото и раните не са пресни. Не съм съгласен с твърдението за ксенофобия, защото и в ГЕРБ има депутати мюсюлмани, турци, католици и т.н.

Водещ: Няма ли начин да се намери пътят към разбирателството с ДПС?

Тома Биков: ДПС също има своите проблеми, но ГЕРБ са в управлението по волята на народа. Раната от възродителния процес не е само на ДПС, а на цялото общество - тя трябва да се лекува и от ДПС и да не се отваря от тях, а най-важното е да се постигне съгласие по базовите въпроси. Призовавам всички партии да се обединят около каузата за елиминиране на политическото насилие и противодействие срещу неговото възпроизвеждане, защото обществото има рани от 23-та, 44-та, 85-та година, когато гражданите са били жертва на такова насилие и е редно политиците да ги лекуват.

Водещ: ГЕРБ ще имат силите, волята и такта да потушат излишните разправии?

Тома Биков: Има надежда това да се случи – хубаво е да има различни мнения, но трябва да се намират полета на консенсус, защото такива е имало и в парламента са приемани предложения на БСП – за Македония, за Европредседателството и т.н. По повод заканите на БСП да гласуват вот на недоверие по време на председателството смятам, че е грозно, но ако искат - да го правят, въпреки че няма да е от полза за никого, включително и за тях.

< Назад