28.07.2016

Диана Йорданова: Ръстът в различни видове производство и ниската безработица дават поводи за оптимизъм за икономическото ни развитие

Медия: „Радио К2"

Диана Йорданова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, зам.-председател  на Комисията по бюджет и финанси, член на Комисията за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Обобщение на изтичащия парламентарен сезон.

Диана Йорданова изрази мнение, че завършва един доста напрегнат политически сезон, включително и последната седмица, в момента се гласуват важни промени в ЗСВ, с което се прави решителна стъпка напред по посока реформа на съдебната система. Сезонът завършва и с избор на председател на КФН, на НОИ, избрано е било и ново ръководство на КЗК. Свидетели сме и на изключително силна законодателна дейност по отношение на данъчни закони, като мерките дават своето отражение по посока увеличение на приходната част на бюджета.

„Прави впечатление, че голяма част от законодателната ви дейност е насочена към изменение и допълнение на стари закони, защо се налага това изменение и допълнение?”, попита водещата Клара Маринова, Диана Йорданова отговори, че от една страна се налага усъвършенстване на нормативната база, от друга те са следствие от разговори с различни организации, така че всичко, което се прави, е в посока подобряване на законодателната рамка и е нещо положително.

„Успяхте ли да постигнете консенсус?”, попита водещата Клара Маринова, Диана Йорданова отговори, че резултатите са налице, нормално е да има забележки от различни парламентарни групи, но това е част от процесите в едно демократично общество. „Като цяло обаче виждате, че важните промени в посока реформиране на определени сектори се приемат с доста сериозно мнозинство, което означава, че се приемат консенсусни, добри законодателни решения, които на практика касаят всички хора, а не определена част от обществото!”, категорична бе Йорданова.

Икономическото и финансово състояние на държавата.

„Според авторитетни специалисти осма поред година България остава с нищожен икономически ръст и с плашещи бюджетни дефицити. Впрочем ние сме на първо място в Европа по бързо увеличаване на дефицитите, защо, какво пречи на икономиката у нас?”, попита водещата Клара Маринова, Диана Йорданова отговори, че данните показват, че българската икономика не стои съвсем зле на фона на състоянието и растежа в другите европейски страни, напротив, дори заемаме едни от челните позиции. Тя продължи, че икономиката ни е твърде малка и зависима от всички външни фактори и пазари. Истината е обаче, че икономическият ръст, който реализираме е изключително устойчив, това дава основание да считаме, че за следващата година той ще бъде още по-висок. Народният представител от ГЕРБ изрази мнение, че тази година при отчета на бюджета ще видим едно повишение в сравнение със заложената база. Ръстът, който се отбелязва в различни видове производство, наред със спада на безработните дават поводи за оптимизъм за икономическото развитие на страната.

„Хвалите се, че събираемостта е много висока, че има бюджетен излишък, а в същото време се заговори за бюджетен дефицит, откъде се получава този парадокс?”, продължи с въпросите си водещата, Диана Йорданова отговори, че дефицитът е бил заложен още при приемането на бюджета за 2016 година, тя продължи, че няма как да няма дефицит, при условие, че имаме натрупани задължения. Целта е дефицитът да бъде сведен до минимум и това съвсем скоро ще намери отражение както в отчета за изпълнение на бюджета, така и в прогнозата на правителството за следващия три годишен период.

Диана Йорданова обясни, че е добре сумите, които са на плюс в приходната част, да бъдат съхранени, една част от тях отиват за покриване на дефицита, но друга част ще отидат за покриване на плащанията по външни заеми, които са трупани в годините. „Ние спокойно можем да покрием бюджетния дефицит с приходите, които в момента сме реализирали в повече, но това означава да се върви към търсене на някакъв външен заем, а това в никакъв случай не е наша политика!”, обясни Диана Йорданова.

Усложнената международна обстановка.

„Според мащабни изследвания и анализи, най-сериозните тревоги за населението на Земята са свързани с терористичните атентати, радикалния ислям, бежанския проблем и евентуална нова глобална финансово - икономическа криза. Вашият коментар?”, попита водещата Клара Маринова, Диана Йорданова отговори, че външнополитическата ситуация наистина е сериозна и това дава отражение върху икономиката. Тя продължи, че мерките за преборването с тероризма са изключително важни.

„Толкова много случаи станаха на терористични атаки, сякаш службите са безсилни да се преборят?”, попита водещата, Диана Йорданова отговори, че трябва да бъдем по-обрани в коментарите по темата, но смята, че службите вършат своята работа.

На въпроса има ли държавата ни ясна позиция по всички опасни явления, които се случват около нас, народният представител от ГЕРБ отговори, че правителството предприема достатъчно мерки в тази посока. Тя продължи, че като депутат от район Бургас може да каже, че и армията, и полицията работят с повишени обороти и достатъчно добре се справят с охраната на границата. Има ангажимент от най-високо ниво в държавата за справяне с проблемите, премиерът Борисов непрекъснато прави проверки, така че може да се каже, че се справяме адекватно.

Президентските избори и промените в Изборния кодекс.

„Доволни ли сте от новия Изборен кодекс, от правилата, които се въвеждат с него?”, попита водещата Клара Маринова, Диана Йорданова отговори, че това е част от консенсуса в работата на Народното събрание през изтичащата парламентарна сесия. Тя продължи, че са били внесени доста промени от почти всички парламентарни групи и е било редно те да бъдат разгледани и да се постигне най-доброто. Народният представител изказа мнение, че съвсем скоро на президентските избори ще има възможност да се проверят самите изборни норми, които според нея са консенсусни и водят до подобряване на изборния процес.

„На втори избори ГЕРБ отмества възможността по-дълго време да се кореспондира между обществото и номинираните персони, за втори път ни скъсявате времето за дебати в обществото и за информиран избор, без обяснението, че много черна кампания би се развила, обяснете ми защо беше нужно да се отмества деня, в който ще покажете вашите номинации?”, попита водещата Клара Маринова, Диана Йорданова отговори, че за ГЕРБ по-важни са политиките, които ще бъдат отстоявани от кандидат-президентската двойка. Тя продължи, че ГЕРБ не е спряла работата на терен, връзката с хората не е загубена и е достатъчно ясно какви ще бъдат приоритетите. „Така че обявяването на имената ще бъде, ако мога така да се изряза, черешката на тортата!”, категорична бе тя. Народният представител от ГЕРБ подчерта, че изборът на ИК на партията е на добра, силна, обединителна кандидатура.

На молбата да коментира думите на премиера, че ако ГЕРБ загуби президентските избори, веднага ще предизвика предсрочни парламентарни избори, народният представител от ГЕРБ отговори, че не смята, че става дума нито за притеснения, нито за закана към някого. „По-скоро това е резонна последица, ако евентуално ГЕРБ не спечели президентските избори, това е нормално във всяка една демократична страна, когато загубиш избори, мисля, че е достойно да подадеш оставка. Друг е въпросът, че действително ние сме в изключително добра кондиция и мисля, че ще регистрираме поредната 11-та победа!”, завърши Диана Йорданова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад