19.01.2017

Димитър Главчев: Добрите икономически показатели на страната сами по себе си говорят за работата на кабинета „Борисов 2”

Медия: Радио К2

Димитър Главчев народен представител от ПГ на ГЕРБ, зам.-председател  на 43-то Народно събрание, член на Комисията по бюджет и финанси, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Резултатите от референдума за можоритарна избирателна система.

Заместник-председателят на Народното събрание постави въпроса как ще бъдат проведени следващите избори, ако ВАС се произнесе, че резултатите от референдума са задължителни, а няма действащо Народно събрание, което да направи промените. Главчев постави въпроса защо парламентарните групи в сегашния законодателен орган, с изключение на ГЕРБ, не са пожелали да бъде решен този въпрос, като уточни, че конкретно за това нещо Румен Радев няма никаква вина.

„Радев подчерта, че трябва да има съобразяване с резултатите от референдума!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори: „Какво значи да се съобразят, да се предложи нотификация, която удивително много прилича на позицията на БСП, които обещаха, че ще разгледат в следващото Народно събрание този въпрос?”. „Аз съм сигурна, че и ГЕРБ ще тръгнете към смесена система, а няма да приемете чистата мажоритарна система!”, отбеляза също водещата. Димитър Главчев отговори, че това няма да се случи, защото би означавало незачитане на волята на огромната част от българските избиратели. Те не са пожелали смесена система от германски тип, за каквато говорят някои политически сили, а ясно са заявили, че искат мажоритарна система с избор в два тура. Той добави, че трябва да се престане с внушенията, че в развитите демокрации не съществува мажоритарен вот в два тура. „Вече имаме резултат от референдума, с който политиците трябва да се съобразят. Във Великобритания голяма част от политиците също не им се ще да приемат резултатите от гласуването за Брекзит, но дори не си помислят да го правят, а мисля, че Великобритания е сериозна демокрация!”, категоричен бе Димитър Главчев.

Речта на президента Румен Радев след полагането на клетва пред Народното събрание.

„Можем ли да направим изводи от речта на Радев дали ще бъде президент на всички българи, дали ще бъде партийно независим, дали ще успее да обедини различните, дори противоположни понякога цели и интереси на отделните партии?”, попита водещата Клара Маринова. Димитър Главчев отговори, че силно се надява това да се случи, но е много трудно от първата публична изява на Радев да се направят такива изводи. Той изрази мнение, че отдава репликата „остава ви една седмица”, която е внесла смут в пленарна зала, на това, че Радев не е бил в политиката и вероятно не е овладял нервите си.

Заместник-председателят на Народното събрание коментира, че от речта на Радев може да изведе две основни неща. Първото е, че вече знаем колко време му остава на 43-то Народно събрание, а именно една седмица. Второто нещо е, което прави впечатление, е неопределеното отношение на петия български президент към резултатите от референдума, което вероятно не удовлетворява хората, които са гласували по определен начин.

Кои са най-вероятните добра и лоша новина у нас за 2017 г.?

Димитър Главчев заяви, че добрата новина, която може да се случи, е подобряване на живота на българите. Лошата новина би била, ако това не се случи. Разбира се има и по-лоши сценарии, които обаче всички се надяват, че няма да се случат. Те са свързани с изостряне на мигрантската криза и изобщо на международната обстановка около нас.

Сриването на неолибералния модел.

Водещата изрази мнение, че в световен мащаб неолиберализмът се е сринал и за това красноречиво говори и фактът, че в САЩ на изборите са се явили един отявлен представител на неолиберализма, като Клинтън, и един противник на статуквото, какъвто е Тръмп и вторият е спечелил. Димитър Главчев отговори, че не би се съгласил, че става дума чак за сриване на модела, а освен това Тръмп трудно би могъл да бъде определен като разбивач на статуквото.

Оценката му за Народното събрание, кабинета „Борисов 2” и президента Росен Плевнелиев.

Димитър Главчев заяви, че винаги е бил привърженик на това оценките да ги дава този, който назначава на определената позиция, а именно българският избирател. Той продължи, че ако трябва да дава оценка на Народното събрание, това би означавало и самооценка, а тя носи голяма доза субективност.

Кабинетът има постигнати резултати, които сами характеризират неговата дейност. Много отдавна икономическите показатели на държавата не са били толкова добри. Безработицата е на много ниско ниво, икономическият ни ръст е трети в Европа. Това са обективни резултати, които човек трудно може да прескочи. „Така че резултатите на правителството сами за себе си говорят!”, категоричен бе Главчев.

Що се отнася до президента Плевнелиев, той се е справил успешно с мандата си. Не може обаче да се отрече, че не е успял да приобщи онези граждани, които имат позитивна нагласа към Русия. Всъщност обаче Росен Плевнелиев не е демонстрирал негативно отношение към Русия, а към политиката на нейния президент. Така или иначе обаче в голяма част от хората е останало впечатлението, че той е русофоб и това е съдействало за спадането на рейтинга му. „Плевнелиев обаче е на непоклатими европейски позиции, убеден привърженик на европейските ценности, така че аз, като избирател, бих могъл да му дам много висока оценка!”, завърши Димитър Главчев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад